Ποια είναι τα αριστερόστροφα φαινόμενα του πλανήτη και του σύμπαντος;

Γνωρίζουμε πολλά για τους αριστερόχειρες, αυτή την ιδιόμορφη και ταυτόχρονα εντυπωσιακή ομάδα ανθρώπων που κάθε χρόνο στις 13 Αυγούστου έχει την τιμητική της. Τι ξέρουμε όμως για αριστερόστροφες πράξεις και φυσικές καταστάσεις, δηλαδή για όσα γυρίζουν αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού; Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και ποια είναι;

Αριστερά στη φύση
Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά και όλοι σχεδόν οι γνωστοί αστεροειδείς και οι κομήτες περιστρέφονται με αριστερή φορά γύρω από τον ήλιο. Οι πλανήτες κάνουν το ίδιο και γύρω από τον άξονά τους, με εξαίρεση την Αφροδίτη και τον Ουρανό, που κινούνται (ανεξήγητα) δεξιόστροφα ως προς τον άξονά τους.

Οι τυφώνες, οι κυκλώνες και οι ανεμοστρόβιλοι κινούνται αριστερόστροφα, μόνο όμως στο βόρειο ημισφαίριο της Γης – στο νότιο κινούνται δεξιόστροφα. Η ιδιοτροπία αυτή είναι γνωστή στους φυσικούς. Είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το νερό και τον αέρα και αποδίδεται στην «δύναμη Coriolis», η οποία σχετίζεται με την περιστροφή της Γης. Χάρη στην ίδια δύναμη, αν γεμίσουμε με νερό έναν νιπτήρα στο βόρειο ημισφαίριο και αφαιρέσουμε το πώμα από τον πυθμένα, το νερό κατά τη διαφυγή του από την τρύπα εμφανίζει αριστερόστροφη κίνηση.

Πολλοί μιλούν για τη δύναμη του αριστερόστροφου νερού. Ερευνητές που μελέτησαν τους μακρόβιους κατοίκους της περιοχής Χάνζα στα βουνά του βόρειου Πακιστάν και του Βιλκαμπάμπα στο Εκουαδόρ προσπάθησαν να βρουν το κλειδί της μακράς, υγιούς ζωής τους. Μεταξύ άλλων ανακάλυψαν ότι το νερό που πίνουν διαθέτει ηλεκτρόνια που στροβιλίζονται αριστερόστροφα, σε αντίθεση με το κοινό νερό, τα ηλεκτρόνια του οποίου παρουσιάζουν δεξιόστροφη κίνηση.

Το ηλεκτρόνιο κινείται γύρω από τον εαυτό του αλλά και γύρω από τον πυρήνα του ατόμου αριστερόστροφα.

Με αριστερή φορά κινείται και το ωάριο πριν από τη γονιμοποίηση, όταν περιβάλλεται από σπερματοζωάρια.

Αριστερόστροφοι άνθρωποι
Οι Μουσουλμάνοι περιφέρονται από παράδοση 7 φορές αριστερόστροφα γύρω από την ιερή πέτρα Κάαμπα στη Μέκκα, το πιο σπουδαίο θρησκευτικό τους μνημείο. Το τελετουργικό τους (ονομάζεται Tawaf) απαιτεί να έχουν την ιερή πέτρα στα αριστερά τους, καθώς περιφέρονται γύρω της.

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες των Σούφι στροβιλίζονται και εκείνοι αριστερόστροφα κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού χορού τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here