Η Gal Gadot παρεμβαίνει στην πολιτική του Νετανιάχου για τους Άραβες του Ισραήλ


Με αφορμή τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Μία αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην διάσημη ηθοποιό Gal Gadot με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις που έκανε ο ισραηλινός πρωθυπουργός ο οποίος ενόψει των εκλογών τον Απρίλιο, έσπευσε να τονίσει ότι το Ισραήλ είναι η πατρίδα μόνο των Εβραίων και “όχι όλων των κατοίκων του”.

Όλα ξεκίνησαν όταν η στενή της φίλη και παρουσιάστρια Rotem Sela έγραψε οργισμένα στο Instagram: “Πότε επιτέλους κάποιος σε αυτή την κυβέρνηση θα πει στους πολίτες ότι το Ισραήλ είναι χώρα για όλους τους πολίτες του;”. Τότε, ο πρωθυπουργός της απάντησε: “Αγαπητή Ροτέμ μία σημαντική διόρθωση: το Ισραήλ δεν είναι το κράτος όλων των πολιτών του. Σύμφωνα με το Σύνταγμα που ψηφίστηκε από εμάς, το Ισραήλ είναι το κράτος των Εβραίων – και κανενός άλλου. Σέβεται τα προσωπικά δικαιώματα όλων όμως οι άλλοι λαοί, οι εθνικότητες και μειονότητες ήδη εκπροσωπούνται σε άλλα κράτη”.

Τότε, η 33χρονη ηθοποιός που ενσάρκωσε με επιτυχία την Wonder Woman υπερασπίστηκε την φίλη της γράφοντας χαρακτηριστικά: “Αγάπησε τον πλησίον σου όπως αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι αριστερός ή δεξιός, Εβραίος ή Άραβας, θρησκευόμενος ή κοσμικός” και πρόσθεσε: “Είναι δική μας ευθύνη να φυτέψουμε το φως και την ελπίδα στα παιδιά μας για ένα καλύτερο μέλλον. Rotem, αδελφή μου, είσαι για όλους πηγή έμπνευσης”.

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου βάζουν στο περιθώριο τους Άραβες που ζουν στο Ισραήλ και ανέρχονται στο 17,5% του πληθυσμού των περίπου 9 εκατομμυρίων. Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν ο οποίος πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. “Σε αυτή την χώρα δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Στο κράτος του Ισραήλ υπάρχει ισότητα στα δικαιώματα για όλους.”, τόνισε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ