Εσείς ετοιμάζετε κυρά Σαρακοστή;

Την κυρά Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι ένα σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά

κόβαν ένα τη βδομάδα μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η κυρά Σαρακοστή συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών της Μεγάλης Σαρακοστής που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο.

Ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες της Σαρακοστής, το οποίο στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά μιας γυναίκας με μαντήλι και ένα σταυρό στο κεφάλι, επτά πόδια για τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής, σταυρωμένα χέρια επειδή προσευχόταν, χωρίς στόμα διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο και χωρίς αυτιά για να μην ακούει κουτσομπολιά και άσχημα λόγια.

Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Σε πολλές περιοχές έφτιαχναν την Κυρά Σαρακοστή και με αλεύρι και νερό.

Μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας βοηθώντας τα να κατανοήσουν την περίοδο της νηστείας αλλά και να διατηρήσουμε ένα τόσο παλιό ελληνικό έθιμο, είναι κατασκευάζοντας και εμείς μια κυρά Σαρακοστή στο σπίτι μας.

Τα υλικά απλά και η διαδικασία εύκολη!

Τι θα χρειαστούμε:

• 3 κούπες αλεύρι

• 1 κούπα αλάτι (αρκετό για να μπορέσει να διατηρηθεί όλες αυτές τις μέρες χωρίς να χαλάσει)

• 1 κούπα νερό

• μπαχαρικά για διακόσμηση, όπως γαρύφαλλο (προαιρετικά)

• χρώματα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερες (προαιρετικά)

Πώς την φτιάχνουμε:

1.Πρώτα απ’ όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε τις ποδιές μας.

2.Βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.

3.Πλάθουμε το ζυμάρι και φτιάχνουμε το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο και φυσικά τα 7 πόδια της.

4.Στο πίσω μέρος κάνουμε μια θηλιά ή τοποθετούμε έναν συνδετήρα για να μπορέσουμε να την κρεμάσουμε.

5.Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο χρώμα στο ζυμάρι ενώ μπορούμε να την διακοσμήσουμε με μπαχαρικά.

6.Στρώνουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και μεταφέρουμε προσεκτικά την κυρά Σαρακοστή μας.

7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-30 λεπτά μέχρι να στεγνώσει και να σκληρύνει. Δε θέλουμε να ψηθεί πολύ.

8.Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε και την κρεμάμε στην κουζίνα.

Και μην ξεχνάτε: Κάθε Σάββατο μετά την Καθαρή Δευτέρα κόβουμε και ένα ποδαράκι!

Ιδέα! Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε ένα πατρόν, να κόψετε και ζωγραφίσετε μια χάρτινη κυρά Σαρακοστή!

Κατερίνα Αποστολίδου, Παιδαγωγός

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here