Απερρίφθη η πρόταση Μέι για το Brexit – Ετοιμη και για έξοδο χωρίς συμφωνία δηλώνει η Ε.Ε.


Απερρίφθη η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. παρά την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα σήμερα προς τους βουλευτές του βρετανικού να υποστηρίξουν τη «βελτιωμένη συμφωνία» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες και να μην διακινδυνέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί βουλευτές δεν στήριξαν με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ τη συμφωνία «τελευταίας στιγμής» που σύναψε η Μέι κατά τον τελευταίο δύσκολο κύκλο συνομιλιών της με την Ε.Ε.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της κρίσιμης ψηφοφορίας για το μέλλον της Βρετανίας, η Μέι ανακοίνωσε πως θα καταψηφίσει μια αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι έχει αντιμετωπίσει προσωπικά το θέμα και έχει επίγνωση της «ενδεχόμενης ζημίας» ενός Brexit χωρίς να υπάρξει συμφωνία. «Λυπάμαι πολύ για την απόφαση», πρόσθεσε.

Αφού το κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση θα ακολουθήσει ψηφοφορία την Τετάρτη στις 19:00 (ώρα Αγγλίας), οπότε και το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει εάν στηρίζει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και εάν προκρίνει καθυστέρηση του Brexit, με την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης να έχει ήδη καθοριστεί η 29η Μαρτίου.

«Είναι η ώρα για γενικές εκλογές», δήλωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάνοντας μάλιστα λόγο «τεράστια ήττα» της κυβέρνησης. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμφωνία της δεν έχει την αποδοχή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί βουλευτές είχαν απορρίψει και στις 15 Ιανουαρίου με συντριπτική πλειοψηφία (432 ψήφους έναντι 202) τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η Μέι να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με την Ενωση.

ΕΕ: Αδιέξοδο στη Βρετανία – Ετοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το αποτέλεσμα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. «Δεν βλέπω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με το αδιέξοδο με το Λονδίνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας. Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερo. Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι «οι προετοιμασίες μας για “no-deal” είναι τώρα πιο σημαντικές από ποτέ».

Νωρίτερα, ο Μπαρνιέ είχε επισημάνει ότι η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. «Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ