Αυτές είναι οι τροφές της νιότης


Σας παρουσιάζουμε το «μενού» που μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο, σβήνοντας τις ρυτίδες από το πρόσωπό σας.
Οι ειδικοί που σχετίζονται με την αντιγήρανση -δερματολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί και βιολόγοι- σ’ ένα πράγμα συμφωνούν: τρώγοντας τις σωστές τροφές, η επιδερμίδα σας θα δείχνει νεότερη.

Το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, το δέρμα, θρέφεται, προστατεύεται, αναπλάθεται και λάμπει με τον πιο απλό, φυσικό τρόπο, δηλαδή καταναλώνοντας ψάρια, πολλά εσπεριδοειδή και κηπευτικά, ξηρούς καρπούς και λίγο ταχίνι. Αν συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας μενού αυτές τις τροφές από νεαρή ηλικία, θα έχετε κερδίσει τη μάχη με τις ρυτίδες μόλις πατήσετε τα 40. Αλλά ακόμη και τότε -όταν πιθανώς θα σκέφτεστε σοβαρά το Botox- κάποιες συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αυξήσουν το αποτέλεσμα μιας θεραπείας, ενός καλλυντικού σκευάσματος ή μιας κούρας ανανέωσης στο spa.

Βάλτε στο νου σας το εξής: Οι ενυδατικές κρέμες και τα serum είναι αποτελεσματικά, ωστόσο δρουν τοπικά. Αντίθετα, τα συστατικά ορισμένων τροφών, λειτουργώντας εκ των έσω, συντελούν στην ομαλή λειτουργία του δέρματος σε όλα τα στρώματά του. Ιδού μερικές επιστημονικές αποδείξεις:

Πίνετε δυο φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού κάθε μέρα. Έναν μόλις ξυπνήσετε και έναν νωρίς το απόγευμα. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη φυσική αναγέννηση του κολλαγόνου, του οποίου η διαταραχή οδηγεί στην ταχύτερη εμφάνιση ρυτίδων.
Τα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά (σαν το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ και το καρότο) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία ανανεώνει τα κύτταρα και επουλώνει τα σημάδια της ακμής.

Η ντομάτα είναι η βασικότερη πηγή λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά την επιδερμίδα του προσώπου να αποφεύγει τα εγκαύματα από τον ήλιο και μαζί με την πληθώρα καροτενοειδών που περιέχει, επιβραδύνει την κυτταρική καταστροφή από τις ελεύθερες ρίζες.

Τρώτε τρεις φορές τη βδομάδα λιπαρά ψάρια -κορυφαίες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Η σαρδέλα ή η ρέγκα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να κάνουν το δέρμα πιο λείο και σφιχτό. Ο σολομός, επίσης περιέχει ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος και με αυτόν τον τρόπο μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες έκφρασης.

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα είναι τόσο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και βιταμίνη Ε, που καταφέρνουν να λειαίνουν και να ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα κάνοντάς την πιο λαμπερή και σφριγηλή. Επιπλέον τα καρύδια, βοηθούν στη καταπολέμηση δερματίτιδων και εκζεμάτων χάρη στην παρουσία του α-λινολεϊκού οξέος στη σύνθεσή τους.
Κόβετε ένα αβοκάντο μέσα τη σαλάτα σας. Είναι γεμάτο βιοτίνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία καθιστούν το δέρμα πιο ανθεκτικό στη φυσιολογική φθορά. Επίσης περιέχει το σημαντική ποσότητα νιασίνης, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραΰνει το δέρμα και μειώνει τις πανάδες.

Το ταχίνι περιέχει ευεργετικό μαγνήσιο. Δεκάδες είναι οι επιστημονικές έρευνες που αναφέρουν την έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό ως κύρια αιτία των χρόνιων δερματικών φλεγμονών και της πρόωρης γήρανσης.

Το πράσινο τσάι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας χάρη στις πολυφαινόλες, που προσφέρουν ισχυρή ασπίδα προστασίας από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν και ανανεώνουν την υφή της.

Το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής θα βοηθήσει να μειώσετε το οξειδωτικό στρες στην επιδερμίδα σας και τον αριθμό των βλαβών που προκαλούνται από αυτό. Όταν ο στόχος είναι η ταχεία ανάπλαση του «κουρασμένου» δέρματος ή η καθυστέρηση των σημαδιών του γήρατος στο πρόσωπό σας, θυμηθείτε αυτά τα συστατικά: βιταμίνες C, E, καροτενοειδή, συνένζυμο Q10, σελήνιο, ψευδάργυρος, χαλκός και εκχύλισμα πολυφαινολών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ