Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, πριν από τα 45 τους χρόνια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε ουρολογικό συνέδριο που έγινε στη Βαρκελώνη. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσες καπνίζουν.

Κάθε χρόνο περίπου 27.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 19.000 στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Mohammad Abufaraj από το University of Vienna ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 220.000 γυναίκες.

Βρήκαν ότι εκείνες με εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών ήταν, κατά μέσο όρο, 45% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε σχέση με όσες είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 50.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος -κατά 53%- για τις καπνίστριες που είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι περίπου τα 51 έτη, ενώ το 20% των γυναικών έχει πρόωρη εμμηνόπαυση πριν από τα 45.

Όπως επεσήμανε ο Abufaraj, το κάπνισμα παραμένει ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Επίσης, το κάπνισμα συνδέεται με εμφάνιση της εμμηνόπαυσης σε μικρότερη ηλικία, συνεπώς αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστης επανέρχεται στα ίδια επίπεδα με τις μη καπνίστριες.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ