Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος


Μια γυναίκα που ζει καθημερινά με πόνους λόγω ενός εξαιρετικά σπάνιου προβλήματος υγείας, ζητά περισσότερη έρευνα για την πάθηση. Η Rebecca Bostock υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφού διαγνώστηκε με Σύνδρομο Άνω Μεσεντέριου Αρτηρίας (SMAS), αλλά τα συμπτώματά της επανήλθαν πέντε εβδομάδες αργότερα. Είπε ότι χρειάζεται περισσότερη κατανόηση του SMAS, το οποίο επηρεάζει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού. “Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διαγνωστεί, πόσο μάλλον να λάβεις θεραπεία”, είπε. “Ο κόσμος απλώς δεν το γνωρίζει. Κάνετε τη δική σας έρευνα, πρέπει να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εκεί έξω”, πρόσθεσε η 33χρονη από το Winchcombe του Gloucestershire.

Τι είναι το σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας;

Η κυρία Bostock άρχισε να βιώνει πρήξιμο στο στομάχι και προβλήματα με τη διατήρηση του φαγητού τον Ιανουάριο του 2020 και πονούσε “πάρα πολύ” για μήνες πριν από μια επείγουσα επέμβαση σώσει τη ζωή της τον Απρίλιο του 2021. Ωστόσο, τα συμπτώματα όπως η ασθένεια, η διάρροια και η ζάλη επέστρεψαν και τώρα υποβάλλεται σε περαιτέρω εξετάσεις. “Είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν πολλές δοκιμές και πολλή αναμονή και είναι τόσο απογοητευτικό”, είπε. “Από τη φυσική πλευρά, δεν έχω τη δύναμη να περπατήσω πολύ μακριά, να μπω και να βγω από το αυτοκίνητο και να χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ένα σκούτερ κινητικότητας. Πονώ κάθε μέρα και για μέρες μπορεί να είμαι δεμένη στο κρεβάτι”, πρόσθεσε η κ. Bostock.

Αυτή και ο αρραβωνιαστικός της μετακόμισαν πρόσφατα στο σπίτι της μητέρας του, αφού ένα πρόσφατο μπλακ άουτ την έκανε να ανησυχεί να μείνει μόνη της. “Πρέπει να έχω κάποιον μαζί μου ανά πάσα στιγμή. Είναι ωραίο να έχεις την παρέα καθώς ο άντρας μου είναι έξω στη δουλειά, σου κρατάει το μυαλό απασχολημένο. Κάνω σταυροβελονιά και διαβάζω βιβλία γιατί κάθομαι εκεί και κάθε μέρα σκέφτεσαι ραντεβού, δοκιμές και συνεχίζει να τριγυρνάει σαν κύκλος”, πρόσθεσε.

Περισσότερη ευαισθητοποίηση

Το SMAS είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα, η οποία εμφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη. Μια ετήσια ημέρα ευαισθητοποίησης διοργανώνεται στις 28 Ιανουαρίου και η κα Bostock θέλει να αναδείξει το προφίλ της πάθησης για να επιτρέψει σε άλλους να λάβουν βοήθεια νωρίτερα. Είπε: “Παρουσιάζεται διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Εμφανίστηκε για μένα επειδή μπήκα βιαστικά και έκανα σάρωση, αλλά για κάποιον άλλο μπορεί να είναι διαφορετικό. Όσο νωρίτερα μπορέσετε να φτάσετε σε αυτό και να ξεκινήσετε τη θεραπεία μπορεί να μειώσει τον χρόνο που αισθάνεστε σαν αυτό. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και αν αισθάνεστε ότι έχετε τα συμπτώματα, παρακαλούμε ελέγξτε το”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ