H «χρυσή δεκάδα» των μοντέλων για ζάπλουτους εκατομμυριούχους


Ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων αυξάνεται παγκοσμίως προκαλώντας έτσι ζήτηση για πανάκριβα μοντέλα περιορισμένης παραγωγής με εξωπραγματικές προδιαγραφές!

Η παγκόσμια οικονομική κρίση χτύπησε καίρια τα μικρομεσαία στρώματα. Αντίθετα, οι Κροίσοι βγήκαν από αυτήν ωφελημένοι και ακόμη πλουσιότεροι, ενώ αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των πολυεκατομμυριούχων σε όλον τον πλανήτη. Ετσι, τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των πανάκριβων υπεραυτοκινήτων περιορισμένης παραγωγής, τα οποία ήταν σπάνια στο παρελθόν.

Μάλιστα, στο παιχνίδι έχουν μπει τόσον ορισμένοι μεγάλοι αυτοκινητοκατασκευαστές, όσο και μικρότερες, εξωτικές μάρκες, οι οποίες ειδικεύονται στην κατασκευή μοντέλων κατά παραγγελία με την προσωπική νότα του ιδιοκτήτη τους. Μιλάμε για αυτοκίνητα με καινοτόμες τεχνολογίες, υπερσύγχρονα υλικά και σχεδιασμό εμπνευσμένο από τους αγώνες. Το γεγονός μάλιστα, ότι πολλά από αυτά κοστίζουν πραγματικά μία περιουσία όχι μόνον δεν επηρεάζει αρνητικά τη ζήτησή τους, αλλά συχνά καλύπτουν οι προπαραγγελίες όλη την παραγωγή τους, πριν ξεκινήσει καν η κατασκευή τους. Γι αυτόν τον λόγο, ορισμένα από αυτά τα δυσεύρετα μοντέλα έχουν έως και διπλάσια αξία ως μεταχειρισμένα από την αρχική τιμή αγοράς τους ως καινούρια.

Ας δούμε τη «χρυσή δεκάδα» που επιλέξαμε με βάση κριτήρια, όπως η σπανιότητα, οι επιδόσεις, το design και βέβαια η…ακριβή τιμή τους!

ΜcLaren Senna, από 965.000 δολάρια
Φτιάχτηκε προς τιμήν του μεγάλου Βραζιλιάνου οδηγού της Formula 1, Άιρτον Σένα και αν και διαθέτει πινακίδες κυκλοφορίας, είχε σχεδιαστεί αρχικά για τους αγώνες. H συνολική της παραγωγή είναι 500 μονάδες, κατασκευάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, εφοδιάζεται με οκτακύλινδρο κινητήρα και επιταχύνει από μηδέν έως 100 χλμ./ώρα σε 2,8’’, ενώ πιάνει τα 335 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα.

Porsche 918 Spyder, 1.000.000 δολάρια
Πρόκειται για Plug-in υβριδικό μοντέλο με δύο ηλεκτρικά μοτέρ, από ένα σε κάθε άξονα. Συνολική παραγωγή 918 μονάδες, χώρα κατασκευής η Γερμανία, οκτακύλινδρο μοτέρ, επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 2,6’’ και τελική ταχύτητα 345 χλμ./ώρα.

Pagani Huayra, 1,3 εκατ. δολάρια
Το ιταλικό υπεραυτοκίνητο κατασκευάζεται στο Σαν Σεζάριο σουλ Πάναρο και η συνολική παραγωγή του περιορίζεται στα 100 τεμάχια. Διαθέτει αφαιρούμενη οροφή από ανθρακόνημα, δωδεκακύλινδρο κινητήρα και επιταχύνει από μηδέν έως 100 χλμ./ώρα σε 3,2’’, ενώ αγγίζει τα 380 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα.

Βugatti Veyron 16.4, 1,8 εκατ. δολάρια
Το συγκεκριμένο coupe δεν αποτελεί μόνον την επιτομή της πολυτέλειας, αλλά έχει διατελέσει και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ταχύτητας. Κατασκευάστηκαν συνολικά 300 τέτοια μοντέλα στο Μόλσχαϊμ της Γαλλίας. Εφοδιάζεται με θηριώδη κινητήρα 16 κυλίνδρων, κάνει την επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 2,5’’ και πιάνει τα 415 χλμ./ώρα τελική.

Ferrari Monza SP1 και SP2, 1,8 εκατ. δολάρια
Ο σχεδιασμός τους παραπέμπει στη θρυλική Ferrari ‘’barchetta’’, που κυριάρχησε τη δεκαετία του 50 και νίκησε μεταξύ άλλων 6 φορές στις 24 Ωρες του Λε Μαν μεταξύ 1949 και 1962. Κανένα από τα δύο μοντέλα δεν διαθέτει οροφή, η συνολική παραγωγή τους ανέρχεται σε 499 τεμάχια, ενώ κατασκευάζονται στην Ιταλία. Δωδεκακύλινδρα μοτέρ, επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 2,5’’ και ανώτατη ταχύτητα 300 χλμ./ώρα.

Αston Martin DB4 GT Continuation, 1,9 εκατ. δολάρια
Λανσαρίστηκε το 2018 και παραπέμπει στο αντίστοιχο μοντέλο του ’60, ενώ φτιάχτηκε αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση. Συλλεκτική παραγωγή μόλις 25 κομματιών, κατασκευάζεται στην Αγγλία, διαθέτει εξακύλινδρο κινητήρα, επιταχύνει από μηδέν έως 60 μίλια ανά ώρα (0 – 96 χλμ./ώρα) σε 6,5’’ και η τελική του ταχύτητα ανέρχεται σε 241 χλμ./ώρα.

Κοenigsegg Regera, 2.000.000 δολάρια
Κοenigsegg Regera, 2.000.000 δολάρια
Το τελευταίο δημιούργημα της Koenigsegg διαθέτει μεταξύ άλλων αισθητήρες στις πόρτες, ώστε να μην βρίσκουν ανοίγοντας σε κοντινά αντικείμενα. Περιορισμένης παραγωγής 80 τεμαχίων, κατασκευάζεται στο Άνγκελχολμ της Σουηδίας, εφοδιάζεται με οκτακύλινδρο μοτέρ και επιταχύνει από στάση έως την τελική ταχύτητα των 400 χλμ./ώρα σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Mercedes – AMG Project ONE, 2,6 εκατ. δολάρια
Το εντυπωσιακό μοντέλο διαθέτει μεταξύ άλλων τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, οκτατάχυτο σαζμάν και υψηλής απόδοσης κεραμικά φρένα. Θα παραχθούν συνολικά 275 τέτοια αυτοκίνητα στο Αφάλτερμπαχ της Γερμανίας και στο Μπρίξγουορθ και Μπράκλεϊ της Μεγάλης Βρετανίας. Επιταχύνει από μηδέν έως 200 χλμ./ώρα σε 6’’ και η τελική ταχύτητα ξεπερνά λίγο τα 320 χλμ./ώρα.

Bugatti Chiron, 2,8 εκατ. δολάρια
Εχει λάβει το όνομά της από τον οδηγό αγώνων Λουί Χιρόν, που είχε γράψει στο παρελθόν χρυσές σελίδες με αυτοκίνητα της Bugatti. Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 500 τεμάχια, που θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο του Μόλσχαϊμ της Αλσατίας και θα εφοδιάζονται με 16κύλινδρους κινητήρες. Επιτάχυνση 0 – 100 χλμ./ώρα σε 2,5’’ και τελική ταχύτητα 420 χλμ./ώρα.

Αston Martin Valkyrie, 3,2 εκατ. δολάρια
Υβριδικό μοντέλο, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από ανθρακόνημα και με αφαιρούμενο τιμόνι για ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό του. Θα κατασκευαστούν 150 τέτοια αυτοκίνητα στο Γκέιντον της Μεγ. Βρετανίας και θα επιταχύνουν από μηδέν έως 100 χλμ./ώρα σε 2,5’’, ενώ θα πιάνουν τα 402 χλμ./ώρα ανώτατη ταχύτητα χάρη στον πανίσχυρο 12κύλινδρο κινητήρα τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ