Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Άλλη μια μέρα ξεφτίλας – Χημικά, φωτιές και διακοπή


Δεν τελείωσε ποτέ το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ

Εικόνες απόλυτης ντροπής με «ντου», χημικά, ξύλο και διακοπή.
Από την ξεφτίλα του ποδοσφαίρου σε εκείνη του μπάσκετ και το ματς που δεν έγινε ποτέ.
Τα επεισόδια έρχονται μετά την εισβολή στο Παπαστράτειο και το καρτέρι σε 22χρονη στο Ίλιον.
Κροκοδείλια δάκρυα, ευχολόγια και το μαχαίρι που δεν φτάνει ποτέ στο κόκκαλο.

Το γήπεδο είναι καθρέφτης λένε. Αν ισχύει, τότε το ΟΑΚΑ έγινε ο καθρέφτης της παρακμής μας. Το ότι το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός δεν τελείωσε ποτέ, μάλλον είναι το λιγότερο. Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: «Βαριά» τιμωρία στους «πράσινους»! Κίνδυνος υποβιβασμού για το Τριφύλλι

Δεν μάθαμε από τη Ριζούπολη, το 2003. Δεν μάθαμε από το θάνατο του Φιλόππουλου. Δεν μάθαμε από το Καραϊσκάκη, το 2011. Δεν μάθαμε από τους τελικούς Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, ούτε από τους τελικούς των play offs στο μπάσκετ που δεν τελείωσαν ποτέ. Δεν μάθαμε από το Παπαστράτειο, πριν από μερικές εβδομάδες. Μας σόκαρε το video με την επίθεση με νεαρή γυναίκα αλλά ούτε από αυτό μάθαμε. Κάθε φορά το ίδιο έργο. Κάθε φορά οι ίδιοι άθλιοι. Κάθε φορά τα ίδια κροκοδείλια δάκρυα. Κάθε φορά η ίδια ντροπή. Και δεν μαθαίνουμε τίποτα. Κάθε φορά το ίδιο συμπέρασμα: είμαστε άξιοι της μοίρας μας.Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αυτό που ζήσαμε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν η… μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να είναι προγραμματισμένα την ίδια μέρα δυο ντέρμπι αιωνίων σε ποδόσφαιρο (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ) και μπάσκετ (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ), δεν έχει προηγούμενο. Γιατί το ένα ματς δεν έγινε πότε (στο μπάσκετ) και το δεύτερο ήταν η αποθέωση του παραλόγου. Τέτοια που θα τη ζήλευε και ο Ιονέσκο.

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής (17.03.2019) στο ΟΑΚΑ απλά επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε αλλά προτιμούμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί: το μαχαίρι δεν φτάνει στο κόκκαλο και όσο δεν φτάνει, σωτηρία δεν υπάρχει.Τι είδαμε στο ΟΑΚΑ;

(Δεν είδαμε) ένα ντέρμπι «αιωνίων». Ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που το μόνο… ενδιαφέρον που ήταν το γόητρο. Γιατί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Και τι είδαμε; Ότι κάποιοι ήταν αποφασισμένοι για «πόλεμο» και δεν χρειάζονταν αφορμή. Δεν είχαν περάσει ούτε καν πέντε λεπτά από τη σέντρα στο ΟΑΚΑ όταν έγινε το πρώτο «ντου».Παναθηναϊκός - ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός - ΟλυμπιακόςΦωτογραφία InTime

Περίπου 15 ανεγκέφαλοι εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Έπεσαν μπουνιές, επενέβησαν οι παίκτες και οι άνθρωποι που Παναθηναϊκού για να τους απομακρύνουν, η αστυνομία έκανε… τείχος αλλά οι χούλιγκαν, που ναι μεν απομακρύνθηκαν, μπορούσαν να… μπαινοβγαίνουν στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν οπαδό με μαχαίρι. Και παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι ξανάρχισε.

Και αφού ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Γκερέρο, άρχισαν να πέφτουν τα… στοιχήματα: πότε θα ξαναρχίσουν τα επεισόδια και θα διακοπεί το ματς. Με το που έβαλε άλλωστε το γκολ ο Ολυμπιακός, έξω από το ΟΑΚΑ, στον περιβάλλοντα χώρο, είχαν αρχίσει να ακούγονται τα όσα γίνονταν. Ξύλο κανονικό και μοιραία χρήση δακρυγόνων. Η ατμόσφαιρα άρχισε να γίνεται αποπνικτική και ο διαιτητής το πήρε πια απόφαση: διακοπή. Ήταν το 69.10 όταν τελείωσαν όλα.

Οι άνθρωποι του ΟΑΚΑ άνοιξαν τις πόρτες για να μπορούν οι φίλαθλοι, οι λίγοι που πήγαν στο Μαρούσι αλλά αυτό μάλλον δεν ένοιαξε κανέναν, να μετακινηθούν για να μην πνιγούν από τα δακρυγόνα. Με τις ομάδες να έχουν πια φύγει, οι γνωστοί – άγνωστοι μπαχαλάκηδες εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, να πάρουν λάφυρο μέχρι και τα σημαιάκια του κόρνερ και να μας προσφέρουν ξανά τις εικόνες που βλέπουμε και θα βλέπουμε στον αιώνα τον άπαντα στα ελληνικά γήπεδα.

Άνθρωποι να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα, εργαζόμενοι να κινδυνεύουν και να φεύγουν άρον άρον, ΜΑΤ στο ταρτάν, ξύλο και φωτιές στις εξέδρες.Φωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΦωτογραφία InTimeΠαναθηναϊκός ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός ΟλυμπιακόςΦωτογραφία InTimeΘέατρο του παραλόγου στο μπάσκετ

Το παιχνίδι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο ήταν προγραμματισμένο για τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής. Δυο ώρες νωρίτερα, στις 17:00, αλλά στο ΣΕΦ ήταν, υποτίθεται, προγραμματισμένο το ντέρμπι αιωνίων στο μπάσκετ για το πρωτάθλημα της Α1.

Αλλά ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει από τον Φεβρουάριο, όταν οι δυο ομάδες έπαιζαν για τον ημιτελικό του Κυπέλλου στο μπάσκετ, να μην κατέβει αν δεν του έκαναν το χατίρι να ορίσουν ξένους διαιτητές. Θέατρο του παραλόγου κι εδώ. Μεταμεσονύχτιες συσκέψεις υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, με τους διοικητικούς ηγέτες των δυο ομάδων. Φωνές, εντάσεις, φτυσίματα, ειρωνείες, βρισιές και αδιέξοδο.

Κανείς δεν ήθελε να κάνει πίσω. Και φτάσαμε στο σημείο ο ένας να τρολάρει κι άλλος να απαγγέλλει… Ρίτσο. Κανείς δεν σκέφτηκε, ούτε αυτή τη φορά, πως οι ανεγκέφαλοι ταυτίζονται…Η μαρτυρία του χούλιγκαν

Όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες μετά το ντου χούλιγκαν στο Παπαστράτειο, όπου κινδύνευσαν μέχρι και παιδιά όταν ανεγκέφαλοι διέκοψαν αγώνα πόλο γυναικών ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Γλυφάδα. Και κυρίως μετά το video σοκ με την επίθεση που δέχτηκε 28χρονη οπαδός του Παναθηναϊκού από χούλιγκαν στον Ίλιον. Όλους τους σόκαρε το video αλλά όχι τόσο για να κάνουν έστω το παραμικρό.

Μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται και η μαρτυρία ανθρώπου που εμφανίζεται ως πρώην χούλιγκαν μεγάλης ομάδας στο Έθνος της Κυριακής. Μια μαρτυρία που λέει ξεκάθαρα πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Όλα τα παραπάνω είναι απλά μια ακόμα απόδειξη πως η οπαδική βία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Η διαφορά στα τελευταία επεισόδια είναι ότι παραβιάστηκε ο κανόνας που υπήρχε ότι δεν χτυπάµε γυναικόπαιδα. Και στο «Παπαστράτειο» παραβιάστηκε ο κανόνας και στην περίπτωση της κοπέλας στο Ίλιον. Πέρασαν σε µια άλλη φάση. Σε µια φάση που δεν υπολογίζουν τίποτα. Στο «Παπαστράτειο» έψαχναν συγκεκριμένα άτομα που τα… είχαν για συγκεκριμένα πράγματα. Την πλήρωσε κόσμος που δεν έφταιγε σε τίποτα», λέει. Ανάμεσα στους χούλιγκαν υπάρχουν «πολλά πιτσιρίκια είναι από χωρισµένους γονείς και ζουν ουσιαστικά µόνα τους. Αλλοι παρατηµένοι από µικροί. Μεγαλωµένοι µε προβλήµατα. Την ώρα της επίθεσης είναι τυφλωµένοι», συνεχίζει. Οι πιο σκληροί, υποστηρίζει, είναι Έλληνες με… χρόνια οπαδικής βίας στο ενεργητικό τους ή και αλλοδαποί. Άτομα που ξέρουν που θα μαχαιρώσουν για να μη φορτωθούν με φόνο.

Και που καταλήγουμε; Στην αρχή. Και στην παράφραση του συνθήματος: αντί για αιώνια πιστοί, αιώνια ντροπή (μας).

Μέχρι την επόμενη διακοπή αγώνα, μέχρι τα επόμενα έκτροπα σε γήπεδο, καληνύχτα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ