Το πιο σικέ ματς στην ιστορία του WWF (vid, pics)


Το ότι ήταν στημένο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το θέμα είναι το ποιος έστησε ποιον στο Μόντρεαλ και για ποιο λόγο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων;

Ο Shawn Michaels έχει στριμώξει τον Bret Hart στο καναβάτσο. Εφαρμόζοντας την κίνηση σήμα-κατατεθέν του πρωταθλητή, ετοιμάζεται να τον υποχρεώσει να παραδοθεί. Όμως πριν συμβεί κάτι τέτοιο, ο διαιτητής του αγώνα ζητά να ακουστεί το καμπανάκι της λήξης την ώρα που ο Hitman όχι μόνο έχει αντιδράσει, αλλά έχει φέρει τούμπα τον αντίπαλό του. Μπερδεμένος, συνειδητοποιεί δευτερόλεπτα αργότερα πως έχει χάσει και αντιλαμβάνεται πως το ίδιο το WWF τον έχει προδώσει.

Σχηματίζει στον αέρα τρία γράμματα (W-C-W) και αλλάζει τον κόσμο του επαγγελματικού wrestling για πάντα. Το ημερολόγιο έγραφε 9 Νοεμβρίου 1997 και ο πιο σικέ αγώνας στην ιστορία του σπορ μένει για πάντα μια μελανή σελίδα, γνωστή ως «Montreal Screwjob» ή «Montreal Incident».

Το στήσιμο του στησίματος

Εκείνο το βράδυ λίγο έλειψε μεταξύ των θεατών να ξεσπάσουν συμπλοκές. Το εξαγριωμένο πλήθος αντιλήφθηκε πως ο τίτλος είχε αλλάξει κάτοχο με δόλιο τρόπο, αλλά μόνο στους μήνες που έρχονταν θα καταλάβαινε πως εκείνο το βράδυ στον Καναδά έγινε το στήσιμο του… στησίματος.

Ανάλογα με το ποιος διηγείται την βρώμικη αυτή ιστορία, όλοι όσοι εμπλέκονται φαίνεται να έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Ακόμη και ο ήρωας τους, ο Bret Hart, ο οποίος τελικά εξοστρακίστηκε από τον οργανισμό τον οποίο υπηρέτησε ως τότε πιστά και μεταπήδησε στο World Championship Wrestling. Για χρόνια το ερώτημα ήταν: «Προδόθηκε ή πρόδωσε και γι’ αυτό τιμωρήθηκε ο Hitman;».

Πριν το ματς

Η αλήθεια είναι πως το WWF δεν είχε φερθεί και το προηγούμενο διάστημα όπως θα άρμοζε σε ένα όνομα του δικού του μεγέθους. Όταν όμως ο Hulk Hogan, ο Scott Hall ή Razor Ramon και ο Kevin Nash εγκατέλειψαν τον οργανισμό για χάρη του WCW, ο Vince McMahon κατάλαβε πως πλέον τα αστέρια που παρέμεναν δικά του ήταν ελάχιστα. Όταν ο πρωταθλητής του δέχτηκε προσφορά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, σε μια κίνηση απελπισίας, του αντιπρότεινε 1,5 κατ’ έτος και συμβόλαιο 20ετούς διάρκειας. Πρακτικά ο Bret Hart θα έπαιρνε… σύνταξη στα χέρια του.

Όμως καθώς ο καιρός κυλούσε, στο νέο συμβόλαιο δεν έμπαιναν υπογραφές και ο απογοητευμένος από την κοροϊδία Hitman, πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο των υπολοίπων μεγάλων ονομάτων. Υπήρχε μόνο μία εκκρεμότητα. Ο τελευταίος αγώνας του.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την εξιστόρηση των εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση, ο Vive McMahon, ιδιοκτήτης του WWF έδωσε το «ΟΚ» για ένα αντίο εφάμιλλο του πρωταθλητή. Θα αντιμετώπιζε τον Heartbreaker Shawn Michaels, σε έναν αγώνα που θα κατέληγε σε αποβολή και διακοπή. Είχαν συζητηθεί τα πάντα. Ακόμη και ο τρόπος. Ο Michaels θα έφερνε τον αντίπαλό του σε θέση Sharpshooter, εκείνος θα τον γύριζε ανάποδα και κάπου εκεί θα τελείωναν όλα. Δεν ήταν, όμως, γραφτό να γίνει έτσι.

Διπλή προδοσία

Δώδεκα λεπτά και 15 δευτερόλεπτα από την στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας, έφτασε η ώρα για την καθοριστική σκηνή. Πριν προλάβει να κάνει την βάσει σεναρίου κίνησή του ο πρωταθλητής, ο διαιτητής του αγώνα, Earl Hebner σπεύδει στη γωνία και απαιτεί να ακουστεί το καμπανάκι που σηματοδοτεί το τέλος και την ήττα του Hitman, πριν προλάβει εκείνος να αντιδράσει.

Το πιο σικέ ματς στην ιστορία του WWF

Στα αποδυτήρια πριν το ματς του υπενθύμισαν για άλλη μία φορά τι έπρεπε να κάνει, ενώ το ίδιο συνέβη και καθώς περπατούσε στο διάδρομο για το ρινγκ. Το σχέδιο της διπλής προδοσίας έπρεπε να στεφθεί με επιτυχία, όπως κι έγινε. Ένας χαμογελαστός, αλλά και νευρικός Vince McMahon στεκόταν στην πρώτη σειρά των θεατών για να… επιβλέψει την διαδικασία. Όλα έγιναν όπως τα είχε κανονίσει. Ο Hitman θα έφευγε από το WWE αφήνοντας για πάντα τη ζώνη πίσω του.

Το πιο σικέ ματς στην ιστορία του WWF

Μια άλλη οπτική

Ωστόσο υπάρχει ακόμη μία εκδοχή για τα γεγονότα στο Μόντρεαλ. Σύμφωνα με αυτήν, ο Hitman είδε συμφωνήσει να χάσει τον τίτλο πριν μεταπηδήσει στο WCW. Έθεσε όμως δύο όρους. Δεν ήθελε αυτό να συμβεί κατά τη διάρκεια του Survivor Series του 1997, που θα γινόταν στην πατρίδα του, τον Καναδά. Και, επίσης, δεν ήθελε να παραδώσει την ζώνη του στον Michaels, με τον οποίο είχαν διαφορές μέσα κι έξω από το ρινγκ.

Δεν τον θεωρούσε καν του επιπέδου του, δεν τον εμπιστευόταν και τον είχε νικήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Κάποιος σαν τον Undertaker θα ήταν μια πολύ πιο σωστή επιλογή για διάδοχη κατάσταση μετά το δικό του «αντίο».

Το πιο σικέ ματς στην ιστορία του WWF

Και ένα ακόμη πιο νοσηρό σενάριο

Το τελευταίο σενάριο που κερδίζει υποστηρικτές στον κόσμο του επαγγελματικού wrestling θέλει κανέναν από τους πρωταγωνιστές αυτού του βρώμικου ματς να μην είναι αθώος. Συμπεριλαμβανομένου και του πρωταθλητή. Όπως λένε πολλοί -ειδικοί και μη- ένας αθλητής με την δική του εμπειρία θα ήταν αδύνατο να μην έχει αντιληφθεί πως ο αγώνας ήταν στημένος. Ούτε πρωτάρης δεν θα δεχόταν να μπει σε Sharpshooter θέση, με τον αντίπαλό του καβάλα και τον διαιτητή να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ό,τι θέλει όποτε θέλει.

Μόνο ένας βλάκας θα το πίστευε αυτό και ο Brett Hart δεν ήταν τέτοιος…


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ