Αϋπνία: Ανοίγει την όρεξη για γλυκό

Η αϋπνία δεν φέρνει μόνο νύστα και κούραση. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες, τότε απελευθερώνεται η ορμόνη κορτιζόλη. Αυτή, εκτός από άγχος μας φέρνει και όρεξη για γλυκά.

Ερευηνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες βρήκαν πως η επιθυμία για γλυκίσματα έρχεται καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη «ηδονή» όταν δεν είμαστε ξεκούραστοι.
Όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, επηρεάζεται η ενέργεια και η διάθεσή μας, αλλά η έρευνα υποδηλώνει ότι η αϋπνία μας κάνει να λιγουρευόμαστε τη ζάχαρη.

Όταν δεν είμαστε χαλαροί, ενεργοποιείται μία περιοχή του εγκεφάλου που αφυπνίζεται όταν καταναλώνουμε γλυκά, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί ερευνητές.
Η αϋπνία μπορεί επίσης να μας κάνει να «τρώμε από άγχος» καθώς απελευθερώνεται η ορμόνη κορτιζόλης (ορμόνης του στρες).

Οι ερευνητές υποστήριξαν επίσης ότι, όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα, ήταν πιο ευεπίφοροι να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες και ανθυγιεινά φαγητά. Κυρίως όμως είχαν μεγάλη επιθυμία για ζάχαρη.

Η αϋπνία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη δραστηριότητα της περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως «αμυγδαλή», η οποία επεξεργάζεται τα συναισθήματα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here