“Το τανγκό της Νεφέλης”: Η “διασκευή” της Χαρούλας Αλεξίου που συγκίνησε τους Έλληνες


Για αυτό το τραγούδι δεν υπάρχουν λόγια. Μόνο μια λατρεία που χρονολογείται από τότε το ακούσαμε για πρώτη φορά

Η Loreena McKennitt είναι μια ταλαντούχος μουσικός, συνθέτρια, αρπίστρια, ακκορντεονίστρια και πιανίστα που γράφει, ηχογραφεί, ενορχηστρώνει και παίζει διεθνή και new age μουσική, διανθισμένη με κέλτικα και ευρωπαικά στοιχεία και μοτίβα.

Το 1990 η Μακένιτ έγραψε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ του Εθνικού Συμβουλίου Κινηματογράφου του Καναδά The Burning Times, μια ρεβιζιονιστική φεμινιστική αφήγηση για τις Δίκες Μαγισσών στην Ευρώπη της Νεότερης Εποχής. Το κύριο θέμα αργότερα επανηχογραφήθηκε από την ίδια και την ορχήστρα της και τιτλοφορήθηκε Tango to Evora, ένα κομμάτι που περιέχεται στο άλμπουμ της The Visit.

Ήταν ένα τραγούδι που λατρεύτηκε από το ελληνικό κοινό και διασκευάσθηκε από την Χάρι Αλεξίου ως «Το Ταγκό της Νεφέλης».

Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για διασκευή. Η Χάρις Αλεξίου χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς μουσική και τα φωνητικά της Loreena McKennitt από το “Tango to Evora” που όμως δεν περιλαμβάνει στίχους.
Το χρυσό κουρέλι που στα μαλλιά της φόραγε η Νεφέληνα ξεχωρίζει απ’ όλες μες στ’ αμπέλιήρθανε δυο μικροί μικροί αγγέλοικαι της το κλέψανε.

Δυο μικροί αγγέλοιπου στα ονειρά τους θέλαν την Νεφέληνα την ταίζουνε ρόδι και μέλινα μη θυμάται να ξεχνάει τι θέλει.Την πλανέψανε.

Ένα συμβολικό τραγούδι με στίχους αφιερωμένους στον νεανικό έρωτα. Η Νεφέλη με τους δύο αγγέλους, εκφράζουν την αγνή εφηβεία και το παιχνίδι για το “ψάξιμο” του άγνωστου έρωτα.

Υάκινθοι και κρίνατης κλέψαν τ’ άρωμα και το φοράνεκι οι έρωτες πετώντας σαϊτιές, την περιγελούν.

Μα α καλός ο Διαςτης παίρνει το νερό της εφηβείαςτην κάνει σύννεφο και την σκορπάγια να μην τη βρουν.

Δυο μικροί αγγέλοιπου στα ονειρά τους θέλαν την Νεφέληνα την ταίζουνε ρόδι και μέλινα μη θυμάται να ξεχνάει τι θέλει.Την πλανέψανε.

Το ότι την “κάνει σύννεφο και την σκορπά ο Δίας” , σημαίνει τον θάνατο της αθωότητας και της παιδικότητας του έρωτα…

Αυτό είναι το υπέροχο “Tango to Evora” της Loreena McKennitt:

Αλλά και το εξίσου μαγευτικό «Το Ταγκό της Νεφέλης» της Χάρις Αλεξίου


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ