Κούσνερ: Ανοικτή πρόσκληση στους Παλαιστίνιους να αποδεχθούν το σχέδιο των ΗΠΑ


Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για τους Παλαιστίνιους, αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο οικονομικό σκέλος τους αμερικανικού σχεδίου για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Αυτό είπε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζάρεντ Κούσνερ, κατά το κλείσιμο της διάσκεψης του Μπαχρέιν, ενώ κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους πως μποϋκοτάρισαν αυτή τη σύνοδο.

«Αν θέλουν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων, παρουσιάσαμε ένα εκπληκτικό σχέδιο στο οποίο μπορούν να δεσμευτούν. Θα διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας. Όλο αυτό το διάστημα αφήναμε ανοιχτή την πόρτα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ για την Παλαιστινιακή Αρχή, ο Κούσνερ προτείνει ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Παλαιστινιακά Εδάφη με στόχο να μπορέσει η κυβέρνηση Τραμπ, που είναι σαφώς φιλοϊσραηλινή, να επιβάλει μια πολιτική λύση δυσμενή για τους Παλαιστίνιους.

Ο Κούσνερ επανέλαβε ότι το πολιτικό μέρος του σχεδίου, το πιο κρίσιμο, θα αποκαλυφθεί «την κατάλληλη στιγμή». Η ομάδα του, είπε, θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες «όταν θα είναι έτοιμη» και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι θα γίνει».photo reuters

«Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο (του Μπαχρέιν) εκτίμησαν ότι είναι εφικτές αυτές οι μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις προτάσεις που έγιναν για τη βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας. «Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες το μόνο που κάνουν είναι να κατηγορούν το Ισραήλ και όλον τον κόσμο ότι ευθύνονται για τα προβλήματα του λαού τους, ενώ στην πραγματικότητα όλοι συμφωνούν πως όλα αυτά είναι εφικτά εάν η κυβέρνησή τους δεχτεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Ο Κούσνερ υποστήριξε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να συμβεί όταν και οι δύο πλευρές θα είναι έτοιμες να πουν το «ναι», όμως παραδέχτηκε ότι αυτό μπορεί και να μην συμβεί ποτέ.Ούτε το Ισραήλ, ούτε οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στη σύνοδο αυτή

Η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Ραμμάλα, χαρακτήρισε «πολύ ανειλικρινή» τη διάσκεψη της Μανάμα. «Έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η (ισραηλινή) κατοχή», τόνισε.

Πολλές χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για άλλη μια φορά στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, καίγοντας φωτογραφίες του Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Όχι στη διάσκεψη της προδοσίας, όχι στη διάσκεψη της ντροπής», έγραφε ένα πανό.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χαρακτήρισε το σχέδιο του Κούσνερ ως «τέχνασμα» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. «Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να δοθούν σε βάρος των δικαιωμάτων μας, ή σε βάρος της Ιερουσαλήμ ή του δικαιώματος (των προσφύγων) να επιστρέψουν ή σε βάρος της κυριαρχίας και της αντίστασης», τόνισε.

Οι χώρες του Κόλπου που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη εξέφρασαν την υπό όρους στήριξή τους στο σχέδιο του Κούσνερ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν είπε μάλιστα ότι πρόκειται για «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί». Ταυτόχρονα όμως, επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο, σε πολιτικό επίπεδο, να εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί. «Πιστεύω ότι αν πάρουμε στα σοβαρά αυτό το ζήτημα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού», είπε ο Σεΐχ Χαλίντ μπιν Άχμεντ αλ Χαλίφα μιλώντας στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Kan.

Ο Νετανιάχου, στενός σύμμαχος του Τραμπ, έχει δηλώσει ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό σε αυτές τις οικονομικές προτάσεις.Ωστόσο πολλές αραβικές χώρες, όπως ο Λίβανος, δεν μετείχαν σε αυτήν τη διάσκεψη ενώ άλλες, όπως η Ιορδανία και η Αίγυπτος – δύο κράτη που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ– εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υφυπουργών. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Λιβάνου τάσσονται κατά του αμερικανικού σχεδίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι οι πλούσιες χώρες του Κόλπου θα χρηματοδοτήσουν το σχέδιό της, με βάση το οποίο κράτη-δωρητές και επενδυτές θα στηρίξουν με το ποσό των 50 δισεκ. δολαρίων την παλαιστινιακή οικονομία και τις γειτονικές αραβικές χώρες. Ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ Τζαντάαν είπε ότι το σουνιτικό βασίλειο θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση φέρει την ευημερία στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ομπάιντ Χουμάιντ αλ Ταγιέρ, είπε: «Θα πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Την παραμονή της διάσκεψης, το Ριάντ διαμήνυσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στην αραβική πρωτοβουλία που ζητά την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και με την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους – τα σημεία αυτά απορρίπτονται από το Ισραήλ.

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει να εγκαταλείψει πλήρως τη λύση των δύο κρατών, την οποία στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες άλλες χώρες. Ο Κούσνερ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το σχέδιο δεν θα ακολουθεί την αραβική πρόταση.photo reuters

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που συμμετείχε στη διάσκεψη, τόνισε ότι είναι αναγκαία μια λύση των δύο κρατών, σημειώνοντας ότι η ειρήνη απαιτεί τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές πρωτοβουλίες. «Είναι εντελώς ανόητο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να εφαρμόσει οικονομικά μέτρα χωρίς ισχυρή πολιτική, αλλά είναι επίσης εντελώς μάταιο να πιστεύει κανείς ότι η πολιτική θα δουλέψει χωρίς να την αντιστηρίζει η οικονομία», σημείωσε.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία φτάνει στο 30% στη Δυτική Όχθη και στο 50% στη Γάζα, η οποία επί χρόνια πλήττεται λόγω του αποκλεισμού από το Ισραήλ, τις πρόσφατες περικοπές της ξένης βοήθειας και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή. «Η Γάζα αυτή τη στιγμή υποφέρει πολύ εξαιτίας της κακής ηγεσίας και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Το ερώτημα που η ηγεσία (της Χαμάς) πρέπει να θέσει στον εαυτό της είναι… μισεί τον γείτονά της, το Ισραήλ, περισσότερο απ’ όσο αγαπά τους πολίτες και τον λαό της;» είπε ο Κούσνερ.

Στα 179 προτεινόμενα προγράμματα υποδομών και επιχειρήσεων που αναπτύσσονται στο σχέδιο του Κούσνερ περιλαμβάνεται και ένας διάδρομος μεταφορών, ύψους 5 δισεκ. δολαρίων, για τη σύνδεση της Δυτικής Όχθης με τη Γάζα. Το σχέδιο αυτό έχει αναφερθεί και στο παρελθόν όμως έμεινε στα χαρτιά για λόγους ασφαλείας αλλά και επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Παλαιστίνιος επιχειρηματίας Ασράφ Τζαμπάρι, ο πρόεδρος του Δικτύου Παλαιστινιακών Επιχειρήσεων, είπε στη σύνοδο ότι είναι δύσκολο να οικοδομηθεί μαι οικονομία «υπό πολιορκία και με αστάθεια». «Ειλικρινά, ζητάμε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας από τη Χεβρώνα, ο συνιδρυτής μιας οργάνωσης που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ των Παλαιστίνιων και των Ισραηλινών εποίκων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ