Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης


Πάμε να δούμε πως φτιάχνετε το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης. Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσω στη συνέχεια.
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).

Πάμε να ξεκινήσουμε.

Tα Υλικά λοιπόν:

Μια ξύλινη κουτάλα
Μια κατσαρόλα
Ένα πλαστικό σκεύος
Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), πχ ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό)
Ζυγαριά ακριβείας
Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.
Δείτε επίσης Αξιοποιήστε Σωστά το Πράσινο Σαπούνι

Βασικά συστατικά:

Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:

Αιθέρια έλαια για άρωμα. Εδώ δώστε λίγο προσοχή.
Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλλεργίες. Γι΄ αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.

Μέτρα προστασίας:

Γάντια. Λόγο της χρήσης NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ’ όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

 

Εκτέλεση:

Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό
Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, και ανακατεύουμε συνεχώς.
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι’ αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος. Όσο ανακατεύουμε, το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.

Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.

*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.

Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμαίνουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο.
Ανακατεύουμε για 30 με 60λεπτά συνεχόμενα, μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).
Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανά περίπτωση μπορεί να διαφέρει).

Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο).
Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.

 

Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.

Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε… είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πιστέψτε με θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.
Τώρα που μάθατε πως γίνεται το σαπούνι, δε μένει παρά να σας δώσω τις δοσολογίες για το πρώτο σας σαπούνάκι. (υπάρχουν και στο βίντεο).
Δοσολογία

500gr. Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
157.80gr Νερό

Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.* Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ