Η απίστευτη πορεία του George Soros προς την κορυφή του κόσμου


Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην σύγχρονη ιστορία, ένας αληθινός μύθος του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η «αξία» του οποίου ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Ένας «γκουρού» των επενδύσεων, αν προτιμάς, ο οποίος, χάρη στην μοναδική του πορεία στη «ζούγκλα» της Αγοράς, μπορεί να περηφανεύεται ότι τα έχει καταφέρει καλύτερα ακόμη και από τον θρυλικό Warren Buffet.

 

Ωστόσο, αν νομίζεις ότι ο George Soros είναι «απλά και μόνο» ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο σήμερα, γελιέσαι. Οι πιο σημαντικοί σταθμοί της ζωής του επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Ως έφηβος στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ουγγαρία την περίοδο 1944-45, ο Soros αλλά και η οικογένειά του κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στις πλαστές ταυτότητες που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του.
Μετά τον πόλεμο, ταξίδεψε στην Αγγλία όπου και σπούδασε φιλοσοφία στο London School Of Economics. Την περίοδο των σπουδών του, έβγαζε τα προς το ζην δουλεύοντας ως αχθοφόρος στους βρετανικούς σιδηροδρόμους αλλά και ως σερβιτόρος σε διάφορα νυχτερινά clubs.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αναζήτησε δουλειά στον τραπεζικό κλάδο χωρίς επιτυχία. Ο ίδιος θυμάται ακόμη και σήμερα εκείνη την εποχή ως την «χειρότερη περίοδο της ζωής μου», κυρίως λόγω της αποτυχίας του να προσληφθεί σε κάποια δουλειά που πραγματικά του άρεσε και τον ενδιέφερε. Τελικά, θα ξεκινούσε να εργάζεται ως πωλητής σε ένα κατάστημα που ειδικευόταν στην εμπορία πολυτελών ειδών σπιτιού.
Η πρώτη του δουλειά στον τραπεζικό τομέα ήταν τελικά στην τράπεζα Singer & Friedlander, όπου εργάσηκε ως γραμματέας. Όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, ο λόγος που προσελήφθη είχε να κάνει με το γεγονός ότι ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους της τράπεζας ήταν επίσης Ούγγρος.
Μετοίκισε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’50, προκειμένου να εργαστεί για την επενδυτική εταιρεία F.M. Mayer. Αφού δούλεψε για δύο δεκαετίες ως οικονομικός αναλυτής και χρηματιστής, ίδρυσε το 1970 την Soros Fund Management, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων στον πλανήτη σήμερα.
Ανάμεσα σε όλους εκείνους που εργάστηκαν κατά καιρούς για την Soros Fund Management , ξεχωρίζουν τα ονόματα των Jim Rogers (φωτό) και Stanley Druckenmiller οι οποίοι θεωρούνται πλέον θρύλοι στον τομέα των επενδύσεων.
Η πρώτη φορά που απασχόλησε τα Μέσα ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, οπότε και κατάφερε να γίνει πλουσιότερος κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο, ποντάροντας στην πτώση της βρετανικής λίρας στα παγκόσμια χρηματιστήρια.
Για μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών και πιο συγκεκριμένα από το 1969 έως το 2009, ο Soros κατάφερε να «αυγατίσει» τις επενδύσεις του με ρυθμό 26,3% ετησίως. Πράγμα που σημαίνει ότι μια επένδυση της τάξεως των 10.000 δολαρίων το 1969, το 2009 θα του είχε αποφέρει ούτε λίγο, ούτε πολύ 143,7 εκατομμύρια δολάρια. Για την ιστορία, η αντίστοιχη επίδοση του Warren Buffet (φωτό) αγγίζει «μόλις» το 21,4%.
Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί το πιο σημαντικό του «κατόρθωμα» όχι τον εξολογικό πλούτο που κατάφερε να συγκεντρώσει κατά την πορεία του στον οικονομικό κλάδο όσο τη διατύπωση της περιβόητης Θεωρίας της Αντανακλαστικότητας των αγορών. Σύμφωνα με τον ίδιο δε «η θεωρία αυτή ουσιαστικά αποτελεί “προϊόν” των σπουδών μου στη φιλοσοφία».
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία, στηρίζοντας με μεγάλα χρηματικά ποσά οργανισμούς και οργανώσεις που εστιάζουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και στην αρμονική ένταξη των προσφύγων στις δυτικές κοινωνίες.
Μετά από ένα διάλειμμα μερικών ετών, επαναδραστηριοποιήθηκε στον τομέα των επενδύσεων το 2016, διαβλέποντας ότι η παγκόσμια πολιτική αστάθεια θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τεράστια κέρδη.
Ωστόσο, η επιλογή του αυτή προς το παρών δεν φαίνεται να τον δικαιώνει: υπολογίζεται ότι, μέχρι στιγμής, η εκλογή Trump στην αμερικανική Προεδρία τον έχει ζημιώσει περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Ενδεχομένως γι’ αυτό το λόγο, η πρόσφατη δήλωσή του ότι «οι Αμερικανοί πολίτες επέλεξαν έναν απατεώνα κι εν δυνάμει δικτάτορα ως Πρόεδρό τους» τελικά ίσως και δε θα πρέπει να προξενεί και τόσο μεγάλη εντύπωση…
ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ