Νόμος Κατσέλη – Πρώτη κατοικία: Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο στη Βουλή

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικά στελέχη, δεν πρόκειται να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, όπως είχε διαρρεύσει η κυβέρνηση.

Θα γίνει μία ακόμη προσπάθεια συνθηκολόγησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν το βράδυ της Πέμπτης, ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και μετέφεραν τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου την επόμενη εβδομάδα. Οι δανειστές από την δική τους πλευρά δεν άφησαν να διαρρεύσει κάτι και το μόνο που επαναλαμβάνουν ρητά και κατηγορηματικά, είναι ότι το νέο πλαίσιο του νόμου, που θα αντικαταστήσει την ήδη «νεκρό» ν. Κατσέλη δεν θα πρέπει να έχει τις παθογένειες του προηγούμενου και βέβαια δεν θα ανοίγει την βεντάλια προστασίας αντί να την κλείνει. Νόμος Κατσέλη: Θα έρθει στην Βουλή ακόμα κι αν διαφωνούν οι εταίροι

Πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει βήματα πίσω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να θίγουν τα όρια της πρώτης βαθμίδας. Δηλαδή το υπόλοιπο του δανείου να είναι 130.000 ευρώ και η αντικειμενική αξία του ακινήτου έως 250.000 ευρώ.

Δέχεται να υποχωρήσει σημαντικά η επιπλέον ακίνητη περιουσία κάτω από τις 100.000 ευρώ, όπως επίσης και οι καταθέσεις να είναι κάτω των 50.000 ευρώ. Δεν δέχεται όμως να είναι στα όρια που ζητάνε οι δανειστές, δηλαδή 25.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ανεξάρτητες πηγές θεωρούν ότι στα παραπάνω ζητήματα θα βρεθεί λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το κλειδί πάντως είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να εξαιρεθούν της ρύθμισης και τα επιχειρηματικά δάνεια. Δέχεται όμως να υπάρξουν μεγαλύτεροι περιορισμοί, όχι αυτοί που ζητούν ΕΚΤ και SSM, αλλά ούτε και επιμένει στις αρχικές της προθέσεις.

Εκ κατακλείδι όλα δείχνουν συμφωνία μετά το EuroWorking Group και επίσης όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνει πράξη η απειλή της κυβέρνησης για μονομερή ενέργεια. Ανατροπή της τελευταίας στιγμής δεν διαφαίνεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Όπως είχαμε γράψει και χθες δεν πρόκειται για αναδίπλωση της κυβέρνησης, αφού στην πράξη ποτέ δεν ήθελε να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια. Ήταν απλά μία πιστολιά στον αέρα και είναι άγνωστο, εάν ήταν όλοι στην κυβέρνηση, ενήμεροι για την εν λόγω διαρροή. Όπως και να έχει, εκείνο που προέχει τώρα είναι να φτάσει ένα νομοσχέδιο στην Βουλή, το οποίο θα προσφέρει ένα μίνιμουμ προστασίας σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Εν συνεχεία μένει η εκταμίευση της δόσης, που ναι μεν δεν υπάρχει η μέγιστη ανάγκη για το ένα δις, ωστόσο είναι ένα μήνυμα θετικό προς τις αγορές που η κυβέρνηση το χρειάζεται.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ