Αυτή είναι η μυστική συνταγή της ευτυχίας.

Ο Meik Wiking αποφάσισε να «βουτήξει στα βαθιά» και να ασχοληθεί με έναν τόσο… αστάθμητο παράγοντα, όπως αυτός της ευτυχίας, επειδή αφενός μεν θεωρεί το αντικείμενο μελέτης συναρπαστικό, αφετέρου δε είχε την περιέργεια να βρει τι κάνει χαρούμενο έναν άνθρωπο.

Ο Meik Wiking θεωρείται ειδικός στην …ευτυχία κι αυτό όχι επειδή είναι Δανός και οι πολίτες της σκανδιναβικής αυτής χώρας δηλώνουν γενικά χαρούμενοι από τη ζωή τους, αλλά ως ιδρυτής και πρόεδρος του «Happiness Research Institute» (Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας), με έδρα την Κοπεγχάγη, μελετά τους παράγοντες που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να …χαμογελούν περισσότερο από άλλους.

Το Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας είναι, όπως αναφέρει στην «ταυτότητά» του, ένα ανεξάρτητο think tank που μελετά γιατί ορισμένες κοινωνίες είναι πιο ευτυχισμένες από άλλες. Αποστολή του είναι να ενημερώνει τους φορείς λήψης αποφάσεων για τα αίτια της ανθρώπινης ευτυχίας, να βάλει την (υποκειμενική μεν, αλλά αναγκαία) έννοια της ευημερίας στην «ατζέντα» της δημόσιας συζήτησης και να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των πολιτών ανά τον κόσμο.Παράγοντας – κλειδί οι ανθρώπινες σχέσεις

«Όταν κοιτάμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι από άλλους, όταν εξετάσουμε τους κοινούς παρονομαστές μεταξύ των χαρούμενων Αμερικανών, Κινέζων ή ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος είναι ευτυχισμένος. Από την ίδια τη γενετική έως το εισόδημα κάποιου, το επίπεδο εμπιστοσύνης (στους θεσμούς), τις κοινωνικές σχέσεις, την υγεία, την ηλικία… Επομένως θα έλεγα ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με την υγεία», τονίζει ο Meik Wiking.

Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχει ένας παράγοντας – κλειδί κι αυτός είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους. «Αυτό που εντοπίζουμε συχνά (στις έρευνες) είναι πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της ευτυχίας είναι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τις σχέσεις μας. Επομένως, οι φίλοι, η οικογένεια, μια ισχυρή κοινωνία, που μας δίνει την αίσθηση πως έχουμε κάποιον, πάνω στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε σε περίπτωση ανάγκης, αυτοί είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους», εξηγεί.Η «πρακτική συνταγή» για την ευτυχία

Υπάρχει, άραγε, κάποια «μυστική συνταγή» για την ευτυχία; «Νομίζω ότι ο όρος «μυστική συνταγή» είναι μάλλον πολύ ισχυρός. Κάθε χώρα είναι διαφορετική όπως και κάθε άνθρωπος. Σε κάποιες χώρες θα είχε νόημα η μείωση του επίπεδου της φτώχειας, σε άλλη χώρα η βελτίωση των συνθηκών μοναξιάς των ανθρώπων, αλλά νομίζω πως μία από τις καλύτερες «συνταγές», εδώ και τώρα, για όσους θέλουν να είναι πιο χαρούμενοι, είναι να κάνουν κάτι που να έχει νόημα και δράση, μαζί με άλλους ανθρώπους. Κι αυτή νομίζω ότι είναι μια απλή παγκόσμια, αν και όχι «μυστική», ωστόσο πρακτική «συνταγή»…», απαντά.

«Αν εξετάσει κανείς την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 155 χώρες, οι χώρες με τους πιο χαρούμενους πολίτες έχουν μέσο όρο βαθμολογίας το 7,5 (στα 10) και οι χώρες με τον μικρότερο βαθμό ικανοποίησης γύρω στο 3. Κι αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με τις ακολουθούμενες πολιτικές σε μια χώρα και τις συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν οι πολίτες της. Επομένως το ΑΕΠ, τα επίπεδα ευημερίας, αλλά επίσης τα επίπεδα ελευθερίας σε μια χώρα, το σύστημα υγείας, το προσδόκιμο ζωής, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, ο βαθμός γενναιοδωρίας και κοινωνικής στήριξης, όλα αυτά μετράνε και σε όλους αυτούς τους τομείς αποφασιστικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης», όπως λέει ο Meik Wiking.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here