Brexit: Ισορροπία του τρόμου. Ιδού τα σενάρια


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το Brexit. Οι επιλογές που έχει μπροστά της η Μεγάλη Βρετανία είναι συγκεκριμένες, την ώρα που η Ευρώπη πιέζει.
Το “μπαλάκι” στο… νησί πετούν οι ευρωπαίοι ηγέτες και αναλόγως των αποφάσεων που θα παρθούν, θα δρομολογηθεί η συνέχεια.
Αναλυτικά τι θα προτείνει η ΕΕ στην Τερέζα Μέι που έτυχε… θερμής υποδοχής. Τι πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μια αναβολή του Brexit σε δύο στάδια εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Η Τερέζα Μέι είναι «στριμωγμένη», η κατάσταση στο «νησί» μυρίζει… μπαρούτι και οι εξελίξεις είναι κοντά.Brexit – Αυτά είναι τα σενάρια της επόμενης μέρας

Η Τερέζα Μέι έπαιζε… εκτός έδρας και το κλίμα ήταν φαινομενικά καλό.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά… έδιναν κι έπαιρναν. BrexitBrexit

Ωστόσο λίγο αργότερα οι Ευρωπαίο ηγέτες έκαναν… πενηνταράκια τις προτάσεις τους στην βρετανίδα πρωθυπουργό.Αυτές είναι οι προτάσεις της ΕΕ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να προσφέρουν αύριο, Παρασκευή 22.03.2019, μια αναβολή του Brexit σε δύο στάδια, που θα εξαρτάται από την έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, την επόμενη εβδομάδα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία, τότε το μπλοκ θα προσφέρει μια αναβολή του Brexit εώς τις 22 Μαΐου, ανέφεραν οι πηγές.

Αν το κοινοβούλιο καταψηφίσει τη Συμφωνία, τότε η Βρετανία θα πρέπει μέχρι τις 12 Απριλίου να ενημερώσει την ΕΕ αν θα διεξαγάγει ευρωεκλογές (23-26 Μαΐου).

Αν η Βρετανία συμφωνήσει να διεξαγάγει Ευρωεκλογές, η ΕΕ θα εξετάσει τότε μια μεγαλύτερη παράταση και αν όχι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα συμβεί στις 22 Μαΐου.Τι πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για το Brexit

Όπως ανέφερε νωρίτερα το newsit.gr, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε νωρίτερα πρόταση για παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit. Brexit: Έχουν έτοιμο… πυρηνικό καταφύγιο αν συμβεί το «ατύχημα»!

Την παραπάνω θέση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά πως αν δεν ψηφιστεί η Συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς Συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η Συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Ο κ.Τσίπρας είχε συνομιλία με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κόρμπν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπόθεση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, η Τερέζα Μέι δεν θα επισκεφθεί ξανά τις Βρυξέλλες και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν εκλογές μέσα στον Απρίλιο.

Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ