Βόρεια Μακεδονία: Αυτοί είναι οι τρεις υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές

Τρεις θα είναι οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου και 5 Μαΐου.

Οι τρεις υποψήφιοι για το ανώτατο αξίωμα στη Βόρεια Μακεδονία είναι οι Στέβο Πεντάροφσκι, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και Μπλέριμ Ρέκα.

Ο 56χρονος Στέβο Πεντάροφσκι είναι ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ και αποτελεί κοινό υποψήφιο των δυο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) της οποίας ηγείται ο Ζόραν Ζάεφ και του αλβανικού DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Η 65χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, θα είναι η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο τρίτος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, Μπλέριμ Ρέκα, καθηγητής του Πανεπιστημίου στο Τέτοβο, υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, το «BESA» και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς».

Την υποψηφιότητα των τριών αυτών επικύρωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν ο Στέβο Πεντάροφσκι και η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς ο Μπλέριμ Ρέκα έχει μικρές πιθανότητες να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ενώ ο νικητής θα διαδεχθεί τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.

Η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια, ενώ οι εξουσίες του προέδρου της χώρας είναι περιορισμένες και αφορούν ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here