Ρόδος: Σε περιπέτειες η Ρωσίδα που βρέθηκε σε τελωνειακό έλεγχο να μεταφέρει 162.000 ευρώ

Ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της από 23 Φεβρουαρίου 2019 καταλογιστικής πράξης του Προϊσταμένου του Τελωνείου Ρόδου και έκθεσης Ελέγχου Τελωνειακών Υπαλλήλων, μια 47χρονη Ρωσίδα, κάτοικος Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε να μεταφέρει 162.000 ευρώ μετά από έλεγχο που της έγινε στον κρατικό αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου.

Όπως αναφέρει το dimokrartiki.gr, η 47χρονη επισημαίνει στην προσφυγή, ότι λόγω της αγάπης της για την Ελλάδα αγόρασε σπίτι στην Θεσσαλονίκη ενώ τον περισσότερο χρόνο διαμένει στη Μόσχα.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 07:30 π.μ. έφθασε στην Αθήνα από την Μόσχα με πτήση της AEGEAN έχοντας στις αποσκευές της δύο κιβώτια με ρωσικά βιβλία με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο επειδή ταξίδεψε με φθηνό εισιτήριο θα έπρεπε η μετάβασή της στη Θεσσαλονίκη να γίνει μέσω Ρόδου.

Όταν έφτασε στην Αθήνα εξήλθε της αίθουσας αφίξεων και συναντήθηκε με εξάδελφό της ο οποίος διατηρεί βιβλιοπωλείο στην Αθήνα προκειμένου να της καταβάλει τα χρήματα που έδωσε για να αγοράσει στη Μόσχα για λογαριασμό του τα βιβλία (αξίας 12.000 ευρώ) και κυρίως να της επιστρέψει το ποσό των (150.000 ευρώ) που του είχε δανείσει προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για τη συντήρηση και επισκευή του σπιτιού που αγόρασε στην Θεσσαλονίκη.

Στις 09:30 π.μ. με την πτήση ΟΑ 204 της AEGEAN ταξίδεψε από Αθήνα για τη Ρόδο όπου έφθασε γύρω στις 10:30 π.μ. της ίδιας ημέρας με σκοπό να ταξιδέψει για την Θεσσαλονίκη το απόγευμα ώρα 16:00 της ίδιας ημέρας. Σημειώνει ότι οι αποσκευές της και τα δύο κιβώτια με βιβλία ταξίδεψαν TRANSIT για το αεροδρόμιο της Ρόδου όπου επρόκειτο να υποστεί τελωνειακό έλεγχο.

Όπως εξιστορεί, όταν έφθασε στο Αεροδρόμιο της Ρόδου επισκέφθηκε το γραφείο του Τελωνείου όπου με τα λίγα σπασμένα ελληνικά που μιλά ζήτησε να ελεγχθούν οι αποσκευές της ώστε να ταξιδέψει με άνεση το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη.

Αφού δέχθηκε από την αρμόδια υπάλληλο του Τελωνείου καταιγισμό μη καταληπτών από εκείνη ερωτήσεων χωρίς διερμηνέα της ρωσικής γλώσσας της έδωσε να καταλάβει ότι από τη Μόσχα μετέφερε τις αποσκευές της και τα βιβλία.

Στη συνέχεια έψαξε την τσάντα της όπου είχε το ρωσικό της διαβατήριο και είδε τις δεσμίδες των χρημάτων (162.000 ευρώ) που της παρέδωσε ο εξάδελφός της στο Αεροδρόμιο της Αθήνας και ζήτησε να την ακολουθήσει.

Όπως υποστηρίζει, την οδήγησε στα γραφεία του Τελωνείου στην πόλη της Ρόδου σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Αεροδρόμιο, δίδοντάς της να καταλάβει ότι ήταν κρατούμενη.

Όπως διατείνεται, όταν έφτασαν στο κτήριο του Τελωνείου στο λιμάνι της Ρόδο άρχισαν να την ρωτούν στα ελληνικά αλλά η ίδια δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε. Τους έδωσε να καταλάβουν ότι δεν μιλούσε ελληνικά και ότι χρειαζόταν διερμηνέα και δικηγόρο.

Εκείνοι, όπως ισχυρίζεται, της ζήτησαν να υπογράψει ένα χαρτί το οποίο όπως εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ήταν τάχα η «απολογία» της (χωρίς να προσλάβουν όπως ζητούσε διερμηνέα και δικηγόρο) την οποία υπέγραψε χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς περιείχε.

Στη φερόμενη αυτή δήθεν απολογία της, όπως αναφέρει στην προσφυγή της, φέρεται να «ομολογεί» ότι το ποσό των 162.000 ευρώ το μετέφερε στην Αθήνα από τη Μόσχα, ενώ όπως εξέθεσε το ποσό αυτό της το παρέδωσε ο βιβλιοπώλης εξάδερφός της στο Αεροδρόμιο της Αθήνας μετά την έξοδό της από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου.

Με βάση την «ομολογία» ο προϊστάμενος του Τελωνείου Ρόδου εξέδωσε σε βάρος της τη βαλλόμενη καταλογιστική του πράξη με την οποία της απέδωσε την Τελωνειακή παράβαση ότι παρέλειψε να δηλώσει όταν εισήλθε στην Ελλάδα ότι μετέφερε από τη Ρωσία το ποσό των 162.000 ευρώ με αποτέλεσμα να της καταλογίσει πρόστιμο ίσο με το 25% του «μη δηλωθέντος» ποσού πλέον χαρτοσήμου συνολικού ποσού 41.472 ευρώ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here