Επτά βιβλία με βραβείο Pulitzer που πρέπει να διαβάσεις


Ιστορίες που έκαναν θραύση σε κοινό, κριτικούς και ιθύνοντες των βραβείων και κατάφεραν εκτός από το Pulitzer να κερδίσουν και την παγκόσμια αναγνώριση.

Pulitzer 2015
Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε

Anthony Doerr
Από τα βιβλία εκείνα που γυρνώντας την τελευταία σελίδα ξέρεις ότι μόλις ολοκλήρωσες ένα αριστούργημα. Δύο ιστορίες που ενώνονται για αμελητέο χρόνο, ενεργοποιώντας ωστόσο όλες τις αισθήσεις σου με τις λεπτομερώς εξαιρετικά γραμμένες περιγραφές τους, ένα μυθιστόρημα που δεν θες να τελειώσει. Έπος.

Υπόθεση: Με φόντο μια Ευρώπη που την καταπίνει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν ακόμα να κάνουν το καλό, παρά τις αντιξοότητες. Η Μαρί Λορ Λεμπλάν ζει με τον πατέρα της στο Παρίσι. Στα έξι της χρόνια τυφλώνεται κι ο πατέρας της φτιάχνει την τέλεια μινιατούρα της γειτονιάς τους για να της μάθει τον δρόμο για το σπίτι τους. Όταν εισβάλλουν οι Γερμανοί στη χώρα, πατέρας και κόρη φεύγουν για το Σαιν Μαλό, μεταφέροντας ένα επικίνδυνο μυστικό.

Ο Βέρνερ Πφένιχ είναι ένα ορφανό αγόρι από τη Γερμανία που προορίζεται να δουλέψει στο ίδιο ανθρακωρυχείο που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Όμως βρίσκει και επιδιορθώνει ένα χαλασμένο ραδιόφωνο και ξαφνικά η ζωή του γεμίζει καινούργιες δυνατότητες.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, σε μια οχυρωμένη πόλη δίπλα στη θάλασσα, ένας γέρος ακούει μια φωνή χαμένη από καιρό και ανακαλύπτει νέους κόσμους χωρίς ποτέ να βγαίνει από το σπίτι του.
Εκδόσεις Πατάκη

Pulitzer 2014
Η καρδερίνα
Donna Tartt

Χρειάστηκε έντεκα χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά μόλις λίγες μέρες κυκλοφορίας για να γίνει ανάρπαστο. Ωστόσο, είναι από τα βιβλία εκείνα που κάποιοι τα μισούν (μιλώντας για πολλές άσκοπες επαναλήψεις) και κάποιοι τα λατρεύουν (ξεκλέβοντας δευτερόλεπτα για να πέσουν με τα μούτρα στις σελίδες τους).

Υπόθεση: H αναπάντεχη σύνδεση της ζωής ενός ορφανού αγοριού με ένα διάσημο μικρό πίνακα που γλίτωσε από την καταστροφή. Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν που του ρημάζει τη ζωή.

Μόνος και απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου, με έναν πίνακα να του κρατάει ζωντανή τη θύμηση της μητέρας του, που τελικά όμως τον παρασύρει στον υπόκοσμο και την παρανομία.

Εκδόσεις Λιβάνη

Pulitzer 2005
Γκίλιαντ: τόπος της μαρτυρίας
Marilynne Robinson

Πολλοί αναγνώστες του μιλούν για δάκρυα που χύθηκαν στις σελίδες τους. Για μια εξομολόγηση, μια συναισθηματική αποκάλυψη, μια παραβολή μέσα στην παραβολή πολλών συγκινήσεων, ελπίδας και μαθημάτων ζωής.

Yπόθεση: Γραμμένο ως μια επιστολή ενός 76χρονου πάστορα μιας μικρής πόλης της Αϊόβα προς τον μικρούλη γιο του, ώστε να το διαβάσει αυτός όταν θα έχει μεγαλώσει. Η επιστολή αυτή γίνεται αφορμή να αναστοχαστεί την παρελθούσα ζωή του και την περιπεπλεγμένη σχέση του με τον Τζακ, τον βαφτισιμιό του και γιο του καλύτερού του φίλου, ενός άλλου πάστορα της πόλης, ονόματι Μπάουτον.

Εκδόσεις Εν Πλω

Pulitzer 2003
Middlesex
Jeffrey Eugenides

Έχει χαρακτηριστεί το σπουδαιότερο ελληνικό έργο μετά την Ιλιάδα. Κάπως υπερβολικό, αλλά χρησιμοποιώντας την αργκό που του αξίζει, το Middlesex τα «σπάει». Μια υπέροχα γραμμένη ιστορία ενός ανθρώπου που(όπως όλοι μας τελικά) καθορίζεται από τα γεννοφάσκια του.

Yπόθεση: Η ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και τριών γενεών της ελληνοαµερικανικής οικογένειάς της, που ταξίδεψε από τη Μικρά Ασία στο Ντιτρόιτ της ποτοαπαγόρευσης, έζησε τις ένδοξες ηµέρες της αυτοκινητοβιοµηχανίας και τις φυλετικές ταραχές του ’67, προτού µετακοµίσει στις δεντροφυτεµένες λεωφόρους του Μίσιγκαν. Για να καταλάβει η Καλλιόπη τον λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό που εξηγεί γιατί η ίδια µεταµορφώνεται από Κάλλι σε Καλ.

Εκδόσεις Πατάκη

Pulitzer 1999
Οι ώρες
Michael Cunningham

Ένας φόρος τιμής στη Virginia Woolf και το βιβλίο της Η Κυρία Ντάλογουεϊ, με εξαιρετική δομή, καλογραμμένο (λόγος δεν τίθεται), από αυτά που θα ξεσήκωνες πολλές ατάκες και αποσπάσματα για να θυμάσαι να τα λες. Τρεις γυναίκες σε τρεις πόλεις, τρεις διαφορετικές εποχές.

Υπόθεση: Η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που παλεύουν διεκδικώντας το μερίδιό τους στον έρωτα, την ελπίδα αλλά και την απογοήτευση. Ξεκινώντας με την περιγραφή της τελευταίας μέρας της ζωής της Βιρτζίνια Γουλφ, μεταφερόμαστε στον κόσμο δύο Αμερικανίδων που προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους αλλά και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των φίλων, των αγαπημένων, των συγγενών.
Εκδόσεις Λιβάνη

Pulitzer 1996
Ημέρα Ανεξαρτησίας
Richard Ford

Το δεύτερο και πιο γνωστό βιβλίο από τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Frank Bascombe, θεωρείται η πιο βιρτουόζικη περφόρμανς του Ford στο χαρτί. Ένα βιβλίο όχι για όλους, με αρκετούς να παραπονιούνται ότι δεν «συνδέθηκαν» ποτέ και άλλους να οδηγούνται στη λύτρωση.
Υπόθεση: Ο Φρανκ Μπάσκομπ στον απόηχο του διαζυγίου και του τέλους της καριέρας του ως αθλητικογράφος, έχει μπει στην «Υπαρξιακή Περίοδο» της ζωής του, πουλώντας ακίνητα στο Νιού Τζέρσι και προσπαθώντας να βαδίσει στο τεντωμένο σκοινί της ομαλότητας. Ωστόσο, στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου που συμπίπτει με την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, ο Φρανκ καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει την περιπλοκότητα της ζωής.

Εκδόσεις Πατάκη

Pulitzer 1953
Ο γέρος και η θάλασσα
Ernest Hemingway

Βραβευμένο και με Νόμπελ, το κλασικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει (όπως κακώς συνηθίζεται) να διαβάζεται από νεαρούς αναγνώστες. Όχι λόγω ακαταλληλότητας, αλλά λόγω έλλειψης εμπειρίας να γίνει αντιληπτό το σπουδαίο νόημά του.

Υπόθεση: Ο Σαντιάγο, ένας γέρος μοναχικός ψαράς που οι άλλοι θεωρούν γρουσούζη, θα δώσει τη μεγαλύτερη κι ίσως την τελευταία μάχη του με τον μεγάλο ξιφία στα ανοιχτά της Κούβας. Θα χρησιμοποιήσει όλη τη μαστοριά, το μυαλό και την τέχνη του. Τρεις μέρες θα κρατήσει η μάχη κι ο Σαντιάγο θα νικήσει. Όταν αργά την τρίτη νύχτα θα μπει στο λιμάνι θα πλέει μονάχα το άσπρο κόκαλο από το τεράστιο ψάρι που καταβρόχθισαν οι καρχαρίες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ