Το Hubble κατέγραψε τη γέννηση μιας θυελλώδους μεγάλης σκοτεινής κηλίδας στον Ποσειδώνα

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν αστρονόμοι. Κατάφεραν για πρώτη φορά να δουν τη «γέννηση» μιας «Μεγάλης Σκοτεινής Κηλίδας», στον πλανήτη Ποσειδώνα, που προκαλείται από μια τεραστίων διαστάσεων καταιγίδα, αντίστοιχη της γνωστότερης «Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας» στο Δία.

Στη συγκεκριμένη ανακάλυψη βοήθησαν οι διαδοχικές εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Για πρώτη φορά είχε εντοπιστεί το 2015 στον παγωμένο Ποσειδώνα μια σχετικά μικρή θύελλα, όταν παρατηρήθηκε ο σχηματισμός φωτεινών λευκών νεφών από παγωμένους κρυστάλλους μεθανίου πάνω από μια τοποθεσία. Στο ίδιο εκείνο σημείο, μάλιστα, μαινόταν ως το 2018 μια γιγάντια καταιγίδα με μέγεθος όσο όλη η Γη. Και το όνομα αυτού Ιππόκαμπος! Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος δορυφόρος του Ποσειδώνα!

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με επικεφαλής την πλανητική επιστήμονα Έιμι Σάιμον του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικής «Geophysical Research Letters».

Οι μεγάλες σκοτεινές κηλίδες λόγω καταιγίδων, που έχουν ανιχνευθεί στον Ποσειδώνα πλέον έχουν φτάσει πια στις έξι. Αρχικά οι δύο πρώτες είχαν εντοπισθεί το 1989 από το σκάφος Voyager 2 της NASA, το πρώτο που είχε κάνει κοντινή διέλευση από τον μυστηριώδη μπλε πλανήτη. Οι άλλες τέσσερις είχαν γίνει αντιληπτές χάρη στο τηλεσκόπιο Hubble μετά την εκτόξευση του το 1990, αλλά καμία από αυτές σε αρχικό στάδιο.

Σχετικά με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία, που φαίνεται να μαίνεται επί αιώνες (είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 1830 και μπορεί να έχει ηλικία 350 ετών), οι μεγάλες κηλίδες-καταιγίδες του Ποσειδώνα διαρκούν πολύ λιγότερο, ενώ μετακινούνται περισσότερο πάνω στον πλανήτη, ώσπου τελικά να διαλυθούν από τους ισχυρούς ανέμους, η ταχύτητα των οποίων δεν έχει υπολογισθεί ακόμη, αν και εκτιμάται ότι φθάνει τα 359 χιλιόμετρα την ώρα, περίπου όσο και στην καταιγίδα του Δία.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ