Στη Μάλτα στρέφεται δεξαμενόπλοιο με μετανάστες – Για πειρατεία τους κατηγορεί ο Σαλβίνι


Προς τη Μάλτα κατευθύνεται ένα δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού πλοίων που διέσωσε 108 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης.

Το δεξαμενόπλοιο άλλαξε ξαφνικά πορεία και δεν πάει Ιταλία με τον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι να κατηγορεί τους μετανάστες πως έκαναν πειρατεία στο πλοίο. Νίκησε η ξενοφοβία – Η ΕΕ σταματάει τις διασώσεις μεταναστών ανοιχτά της…

Το Elhiblu I, φορτηγό πλοίο του εμπορικού ναυτικού με σημαία Παλάου, διέσωσε «μια ομάδα μεταναστών» χθες βράδυ στα διεθνή ύδατα, όπου η λιβυκή ακτοφυλακή έχει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης, και ακολούθησε την πορεία του προς το λιμάνι της Τρίπολης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σαλβίνι, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι, το δεξαμενόπλοιο ξαφνικά άρχισε να κατευθύνεται βόρεια και σήμερα το απόγευμα βρισκόταν ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Μάλτα.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις λιβυκές αρχές και τη ναυτιλιακή εταιρία Elhiblu, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, για να προβούν σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν είναι ναυαγοί αλλά πειρατές», επέμεινε ο Σαλβίνι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στο δεξαμενόπλοιο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας αν επιλέξει να κατευθυνθεί στο νησί της Λαμπεντούζα ή στη Σικελία.

«Είναι η πιο φανερή απόδειξη ότι δεν γίνεται λόγος για επιχειρήσεις διάσωσης φτωχών ναυαγών που διαφεύγουν από τον πόλεμο αλλά για μια εγκληματική διακίνηση ανθρώπων, η διαχείρισή της οποίας γίνεται με εγκληματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Εδώ και χρόνια, τα εμπορικά πλοία που πλέουν στ’ ανοικτά της Λιβύης, πολλές φορές αλλάζουν πορεία για να διασώσουν μετανάστες. Ωστόσο, από τότε που η Τρίπολη πήρε σταδιακά τη σκυτάλη από τη Ρώμη για να συντονίζει αυτές τις επιχειρήσεις τα πλοία λαμβάνουν την εντολή να οδηγήσουν εκ νέου τους μετανάστες στη Λιβύη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των τελευταίων καθώς εκεί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο βίας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ