Πώς θα σου φαινόταν αν το κινητό σου είχε δάχτυλα;


Ένας Γάλλος ερευνητής έφτιαξε ένα ρομποτικό δάχτυλο που μπορεί να συνδεθεί με το κινητό. Μπορεί να συρθεί σε όλο το τραπέζι ή μπορεί να σου χαϊδέψει το χέρι. Και φυσικά, είναι τρομακτικό.

Ο Marc Teyssier, ερευνητής στη μηχανολογική σχολή στο Παρίσι εξηγεί: «Το διδακτορικό μου είναι πάνω στην επαφή και την επικοινωνία. Όταν μιλάμε με άλλους στην πραγματική ζωή, αγγιζόμαστε για να μεταβιβάσουμε τα συναισθήματά μας. Αλλά με τις ηλεκτρονικές συσκευές και την αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές γενικότερα, δεν χρησιμοποιείται καθόλου επαφή. Οπότε η αρχική μου σκέψη ήταν πώς μπορούμε να βάλουμε την επαφή στην αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και συσκευών.»

Έτσι, σχεδίασε, έφτιαξε και κατοχύρωσε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για το ρομποτικό δάχτυλο MobiLimb, το οποίο συνδέεται σε ένα κινητό τηλέφωνο και μοιάζει με πραγματικό δάχτυλο. Μπορεί να σου φέρει το κινητό από την άλλη άκρη του τραπεζιού, ενώ οι φίλοι σου μπορούν να το ενεργοποιήσουν από απόσταση για να σε χαϊδέψει στο χέρι όσο μιλάτε.

Αλλά όσες και να είναι οι δυνατότητές του, η αντίδραση είναι πάντα η ίδια.

«Είναι ανατριχιαστικό». Και όντως είναι, είπε ο Teyssier. «Επικοινωνούμε με τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας επαφή. Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας και την κίνησή τους. Αλλά όταν τα βάλουμε σε μια ηλεκτρονική συσκευή, όλοι νομίζουν ότι είναι τρομακτικά.»

Το ανατριχιαστικό δάχτυλο μπορεί να δείξει πράγματα για εμάς και για το τι περιμένουμε από τον κόσμο γύρω μας. Προς το παρόν, ο δημιουργός του πιστεύει ότι είναι υπερβολικά ανθρώπινο και ταυτόχρονα όχι και τόσο ανθρώπινο.

Ο Teyssier ονειρεύεται έναν κόσμο που θα μπορούμε να έχουμε κάποια αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα, όπως ακριβώς κάνουμε και με τους ανθρώπους και τα κατοικίδια. Κάποια μέρα, λέει, ίσως μπεις στην κουζίνα και το ψυγείο σου…σε πάρει αγκαλιά.

«Με αυτό το προτζεκτ, αναρωτιόμαστε για πολλά. Τι θα γινόταν αν όλες οι συσκευές είχαν άκρα και χέρια και μπορούσαν να μας αγγίξουν, όπως κάνουν οι άνθρωποι; Ίσως τότε δεν τις πετούσαμε τόσο εύκολα στα σκουπίδια μετά από δύο χρόνια χρήσης.»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ