Σκασμένες φτέρνες και τρόποι αντιμετώπισης


Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα. Έρευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 20% των ενηλίκων το εμφανίζουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με τις γυναίκες να έχουν το προβάδισμα.

Αιτία για τις σκασμένες φτέρνες είναι κυρίως η μεγάλη ξηρότητα του δέρματος.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θεωρούν σοβαρό, παρόλο που η δυσφορία που προκαλεί είναι αρκετά έντονη, ειδικά όταν περπατάει κάποιος ξυπόλητος. Πέρα από το ότι είναι κάτι αντιαισθητικό, οι σκασμένες πτέρνες είναι επικίνδυνες για την υγεία των κάτω άκρων. Όταν μάλιστα οι ρωγμές και τα ανοίγματα γίνονται βαθιά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο.

Τα μέτρα πρόληψης
Πρέπει λοιπόν, πριν χρειαστεί να θεραπεύσουμε αυτήν την κατάσταση, να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση ή την επιδείνωση του προβλήματος.

Τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

Φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας.
Βελτιώστε τη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Επιλέξτε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει.
Περιποιείστε καθημερινά τα πόδια σας, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα στο μπάνιο για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα. Η ελαφρόπετρα της Scholl αφαιρεί απαλά το τραχύ και σκληρό δέρμα αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και απαλή.
Χρησιμοποιήστε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία, όπως η κρέμα ανάπλασης για σκασμένες φτέρνες Αctive Repair Κ+ της Scholl, κάνοντας απαλό μασάζ σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Τα συστατικά της πετυχαίνουν ορατή βελτίωση από την 3η μέρα χρήσης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται απαλό, μαλακό και εύκαμπτο. Μετά την αποκατάσταση είναι καλό να να συνεχιστεί η χρήση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Φοράτε στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι.
Συζητήστε το πρόβλημα με το φαρμακοποιό σας
Ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου-ποδιάτρου, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο ειδικός, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, θα σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή ειδικών ορθωτικών πελμάτων, τα οποία θα αποφορτίσουν το σημείο και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη επούλωση.
Οι αιτίες
Οι σημαντικότερες αιτίες για τις σκασμένες φτέρνες είναι:

Η διατροφή. Παίζει σημαντικό ρόλο αφού η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει την επιδερμίδα και την αφυδατώνει με αποτέλεσμα να σκληραίνει το σημείο, να γίνεται τραχύ, να αποκτά ρωγμές και να ανοίγει το δέρμα.
Οι παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μύκητες, οι οποίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρωγμές στο δέρμα.
Το αυξημένο βάρος και η ορθοστασία. Τα πόδια επιβαρύνονται από την αύξηση του βάρους.
Η λάθος επιλογή παπουτσιού. Ένα μη ανατομικό παπούτσι, ή ακόμα η χρήση ανοιχτών υποδημάτων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τα οποία αφήνουν τα πόδια εκτεθειμένα, είναι παράγοντες που οδηγούν σε σκασμένες φτέρνες.

Η κληρονομικότητα.
Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι να «ανοίγει» εύκολα το πόδι.

Γράφει ο Μανώλης Αρβανιτάκης, Ποδολόγος-Ποδίατρος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ