«Φλερτάρει» με αρνητικό ρεκόρ 7,5 μηνών η τουρκική λίρα.

Δίχως τέλος η “βουτιά” που κάνει η τουρκική λίρα. Σήμερα (28.03.2019) το νόμισμα της Τουρκίας είναι σε τροχιά να καταγράψει τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της τους τελευταίους 7,5 μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί 3,6% μετά τη βουτιά 5,1% που έκανε την Παρασκευή, όταν σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου.

Τραπεζίτες ανέφεραν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το συνολικό όριό της για ανταλλαγή λιρών με ξένο νόμισμα στο 30% για μη ληξιπρόθεσμες συναλλαγές, με στόχο την ενίσχυση των συναλλαγματικών διαθεσίμων των τραπεζών. Οι επανειλημμένες προσπάθειες στήριξης της λίρας το περασμένο έτος άφησαν την Τουρκία με επικίνδυνα χαμηλά συναλλαγματικά διαθέσιμα. Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στην Τουρκία – Η οικονομία δεν… υπακούει στις διαταγές…

Ενόψει των (κρίσιμων για τον Ερντογάν) δημοτικών εκλογών που θα γίνουν την Κυριακή, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την τουρκική λίρα, πιέζοντας τους κερδοσκόπους που πωλούν το νόμισμα.

«Η αντίδραση της διοίκησης στο αποτέλεσμα αυτών των κρίσιμων εκλογών – που θεωρούνται από πολλούς ως δημοψήφισμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και τις εκτελεστικές αρμοδιότητές του – θα έχει μεγάλη σημασία για τη λίρα και τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού», δήλωσε αναλυτής της Rabobank σε σημείωμά του.

Οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 18,5%, σε τροχιά να κλείσουν στο υψηλότερο επίπεδο περίπου πέντε μηνών. Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχωρούσε 0,4%, για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω απωλειών των ενεργειακών και βιομηχανικών μετοχών. Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε μία πιο αδύναμη λίρα, λόγω του σημαντικού ύψους των δανείων σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν λίρες στην αγορά του Λονδίνου (swap market), μία ημέρα μετά την καθοδήγηση που τους δόθηκε να μην προσφέρουν το νόμισμα στη βασική αγορά του εξωτερικό έως τις εκλογές της Κυριακής

Την Τετάρτη, το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου (London overnight swap rate) εκτινάχθηκε έως το 1.200% λόγω του προσωρινού αυτού μέτρου στήριξης της λίρας. Πρόκειται για το υψηλότερο με διαφορά τέτοιο επιτόκιο που έχει καταγραφεί και οικονομολόγοι σημείωναν ότι αυτό δεν βασιζόταν πλέον σε πραγματικές συναλλαγές. Το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας – για μία ημέρα και μία εβδομάδα – υποχώρησε στο 50% σήμερα.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ