Φινλανδία: Μπροστά από το κόμμα του πρωθυπουργού οι εθνικιστές.


Καλπάζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από του κόμματος του πρωθυπουργού…

Το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών εμφανίζεται μπροστά από το κόμμα του πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα ως το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα ενόψει των εκλογών της 14ης Απριλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle.

Η δημοτικότητα του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος των Φινλανδών αυξήθηκε στο 15,1% τον Μάρτιο σε σχέση με 13,3% τον Φεβρουάριο.

Το ακροδεξιό κόμμα έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες, κυρίως χάρη στο αυξανόμενο αντιμεταναστευτικό αίσθημα στη Φινλανδία έπειτα από μια σειρά υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από αλλοδαπούς.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να είναι πρώτο κόμμα με 20,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο κυβερνών συνασπισμός της Φινλανδίας, υπό το Κόμμα του Κέντρου του Σίπιλα και τον κεντροδεξιό Εθνικό Συνασπισμό, ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 8 Μαρτίου εξαιτίας της αποτυχίας του να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας.

Το Κόμμα του Κέντρου βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 15,8%, ενώ ο Εθνικός Συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό 14,4%.

Στις τελευταίες εκλογές του 2015 το Κόμμα των Φινλανδών κέρδισε το 17,7% των ψήφων, ωστόσο το 2017 διασπάστηκε όταν ο πιο σκληροπυρηνικός πολιτικός Γιούσι Χάλα- άχο ανέλαβε τα ηνία του.

Ο Σίπιλα, που εξακολουθεί να ηγείται της υπηρεσιακής κυβέρνησης, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών προέβλεψε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης σίγουρα δεν θα είναι εύκολες», σχολίασε μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

«Αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, ίσως να χρειαστεί πολύς χρόνος για να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων φινλανδικών κομμάτων έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κόμμα των Φινλανδών.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ