Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα


Ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου όσο πέντε τσιγάρα στους άνδρες και 10 τσιγάρα στις γυναίκες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health.

Ο υψηλότερος κίνδυνος λόγω του αλκοόλ αφορά τον καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό κυρίως το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες. Ο καρκίνος του μαστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Theresa Hydes από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον, υπολόγισαν ότι για κάθε 1.000 άνδρες και 1.000 γυναίκες που δεν καπνίζουν αλλά πίνουν ένα μπουκάλι κρασί την εβδομάδα, περίπου 10 από τους άνδρες (1%) και 14 (1,4%) από τις γυναίκες θα εμφανίσουν καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους.

Τα στατιστικά είναι χειρότερα με τρία μπουκάλια κρασί την εβδομάδα (σχεδόν μισό μπουκάλι τη μέρα) κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο 1,9% για τους άνδρες και στο 3,6% για τις γυναίκες. Αυτό ισοδυναμεί με το κάπνισμα περίπου 8 τσιγάρων την εβδομάδα από τους άνδρες και 23 τσιγάρων στις γυναίκες.

H Hydes δήλωσε: “Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς ότι η μελέτη αυτή δεν λέει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι με οποιοδήποτε τρόπο ισοδύναμη με το κάπνισμα”.

Σκοπός των ερευνητών ήταν να μεταφέρουν στο κοινό το μήνυμα ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να κάνει κακό στην υγεία, όχι μόνο όσον αφορά στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και στον καρκίνο (του μαστού, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του λαιμού κ.α.).

Μέχρι τώρα οι συστάσεις των ειδικών για το κρασί είναι συνήθως η κατανάλωση να μην ξεπερνά τα επτά ποτήρια την εβδομάδα, δηλαδή περίπου το 1,8 μπουκάλι.

Όπως ανέφερε η Hydes, «μολονότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι σαφώς λιγότερο επικίνδυνη από την αυξημένη κατανάλωση, σίγουρα ενέχει κινδύνους, ιδίως για τις γυναίκες. Το αλκοόλ προκαλεί τουλάχιστον 7 είδη καρκίνου και ενώ ο κίνδυνος αυξάνει όσο περισσότερο πίνει κανείς, όλα τα επίπεδα κατανάλωσης ενέχουν κάποιο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον υπάρχουν πια σαφείς ενδείξεις ότι τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ δεν παρέχουν κάποιο προστατευτικό όφελος για την υγεία».

Άλλοι επιστήμονες τόνισαν ότι το κάπνισμα ενέχει σαφώς περισσότερους κινδύνους από το αλκοόλ για τους περισσότερους ανθρώπους, τόσο για καρκίνο όσο και για άλλες παθήσεις, γι’ αυτό πρέπει να το κόβει κανείς τελείως, κάτι που δεν ισχύει κατ’ ανάγκη με το αλκοόλ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ