Η Πυραμίδα του Λούβρου «βουλιάζει» σε κρατήρα (vid)

Ο καλλιτέχνης JR κόλλησε 2.000 λωρίδες χαρτιού γύρω από την Πυραμίδα του Λούβρου, με αποτέλεσμα αυτή να μοιάζει ότι βρίσκεται στον κρατήρα ενός λατομείου.

Το «Μυστικό της Μεγάλης Πυραμίδας», όπως τιτλοφορείται το έργο, αποκάλυψε ο Γάλλος καλλιτέχνης JR, φέρνοντας στο φως αυτό που υπάρχει από κάτω της.

Η εγκατάσταση του Jeane Rene -όπως είναι το πραγματικό όνομά του- έγινε προς τιμήν των 30 χρόνων της πυραμίδας που κατασκεύασε ο κινεζικής καταγωγής Αμερικανός αρχιτέκτονας I.M. Pei και η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου του 1989. Μαζί με 400 εθελοντές δημιούργησε μια επιφάνεια με συνολικό εμβαδόν 17.000 τετραγωνικά μέτρα στην αυλή του διάσημου μουσείου.

Στον ιστότοπό του, ο JR εξήγησε ότι πρόθεσή του ήταν να «επιζήσει» η εγκατάσταση ένα μόνον σαββατοκύριακο. Και, πράγματι, κομμάτια χαρτί σκίζονταν καθώς οι επισκέπτες βάδιζαν πάνω της ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έκοβαν κομμάτια να τα πάρουν μαζί τους ως αναμνηστικό.

«Οι εικόνες, όπως και η ζωή, είναι εφήμερες. Από τη στιγμή που κολληθεί, το έργο τέχνης ζει μόνο του. Ο ήλιος ξεραίνει την κόλλα και με κάθε του βήμα, ο κόσμος κόβει κομμάτια του εύθραυστου χαρτιού. Το έργο έχει να κάνει με την παρουσία και την απουσία, με την πραγματικότητα και τις αναμνήσεις, με την προσωρινότητα» έγραψε ο JR.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here