Φτιάξε το καλύτερο κροκ μαντάμ που έχεις φάει ποτέ


Φτιάξε το καλύτερο κροκ μαντάμ που έχεις φάει ποτέ: Το Κροκ Μαντάμ είναι ένα λαχταριστό γαλλικό σάντουιτς που συνδυάζει ζαμπόν, τυρί και αυγό σε μια απολαυστική συνταγή. Εδώ είναι η αναλυτική συνταγή για να το φτιάξετε:

Υλικά για 2 άτομα:

  • 4 φέτες ψωμί του τοστ
  • 2 φέτες ζαμπόν (προτιμήστε καλής ποιότητας ζαμπόν)
  • 2 φέτες τυρί Εμεντάλ ή Γκουντά (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί που λιώνει καλά)
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (για το άλειμμα των φετών)
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (για τη σάλτσα Μπεαρνέζ ή Μπεσαμέλ)
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα (περίπου 120 ml)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon (προαιρετικά, για περισσότερη γεύση)
  • Αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο (για το τηγάνισμα)
Φτιάξε το καλύτερο κροκ μαντάμ που έχεις φάει ποτέ
Φτιάξε το καλύτερο κροκ μαντάμ που έχεις φάει ποτέ

Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία των τοστ:

  • Ξεκινήστε με το άλειμμα του ψωμιού: Αλείψτε τις 4 φέτες ψωμιού με βούτυρο και τοποθετήστε τις σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, να φρυγανιστούν ελαφρώς από τη μια πλευρά.

2. Φτιάξτε τη σάλτσα:

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίξτε το βούτυρο και λιώστε το σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για να φτιάξετε ένα ρου (πάστα). Ανακατέψτε καλά για περίπου 1 λεπτό για να μην καεί το αλεύρι.
  • Ρίξτε το γάλα σιγά-σιγά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομαλή και πυκνή σάλτσα. Προσθέστε μουστάρδα Dijon (αν τη χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι για γεύση.

3. Συναρμολόγηση του Κροκ Μαντάμ:

  • Όταν οι φέτες του ψωμιού έχουν φρυγανιστεί από τη μια πλευρά, αναποδογυρίστε τις και τοποθετήστε από πάνω το ζαμπόν και το τυρί.
  • Στη συνέχεια, ρίξτε μια κουταλιά από τη σάλτσα Μπεσαμέλ πάνω από το τυρί και το ζαμπόν.

4. Τηγάνισμα και προσθήκη αυγού:

  • Αφήστε τις φέτες να ψηθούν μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώνει.
  • Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε λίγο βούτυρο και τηγανίστε το αυγό (σαν μάτι) ή με τον τρόπο που προτιμάτε.

5. Σερβίρισμα:

  • Όταν το αυγό είναι έτοιμο, τοποθετήστε το πάνω από το τοστ με το ζαμπόν και το τυρί.
  • Σερβίρετε το Κροκ Μαντάμ ζεστό και απολαύστε το! Είναι ιδανικό για πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμα και βραδινό.

Αυτό το πιάτο συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία ενός σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, προσφέροντας όμως και τη γεύση του αυγού που το καθιστά πιο πλούσιο και απολαυστικό!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ