Φτιάξε το καλύτερο κροκ μαντάμ που έχεις φάει ποτέ: Το Κροκ Μαντάμ είναι ένα λαχταριστό γαλλικό σάντουιτς που συνδυάζει ζαμπόν, τυρί και αυγό σε μια απολαυστική συνταγή. Εδώ είναι η αναλυτική συνταγή για να το φτιάξετε:
Υλικά για 2 άτομα:
- 4 φέτες ψωμί του τοστ
- 2 φέτες ζαμπόν (προτιμήστε καλής ποιότητας ζαμπόν)
- 2 φέτες τυρί Εμεντάλ ή Γκουντά (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί που λιώνει καλά)
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (για το άλειμμα των φετών)
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (για τη σάλτσα Μπεαρνέζ ή Μπεσαμέλ)
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (περίπου 120 ml)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon (προαιρετικά, για περισσότερη γεύση)
- Αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο (για το τηγάνισμα)

Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των τοστ:
- Ξεκινήστε με το άλειμμα του ψωμιού: Αλείψτε τις 4 φέτες ψωμιού με βούτυρο και τοποθετήστε τις σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, να φρυγανιστούν ελαφρώς από τη μια πλευρά.
2. Φτιάξτε τη σάλτσα:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίξτε το βούτυρο και λιώστε το σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε για να φτιάξετε ένα ρου (πάστα). Ανακατέψτε καλά για περίπου 1 λεπτό για να μην καεί το αλεύρι.
- Ρίξτε το γάλα σιγά-σιγά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει μια ομαλή και πυκνή σάλτσα. Προσθέστε μουστάρδα Dijon (αν τη χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι για γεύση.
3. Συναρμολόγηση του Κροκ Μαντάμ:
- Όταν οι φέτες του ψωμιού έχουν φρυγανιστεί από τη μια πλευρά, αναποδογυρίστε τις και τοποθετήστε από πάνω το ζαμπόν και το τυρί.
- Στη συνέχεια, ρίξτε μια κουταλιά από τη σάλτσα Μπεσαμέλ πάνω από το τυρί και το ζαμπόν.
4. Τηγάνισμα και προσθήκη αυγού:
- Αφήστε τις φέτες να ψηθούν μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώνει.
- Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε λίγο βούτυρο και τηγανίστε το αυγό (σαν μάτι) ή με τον τρόπο που προτιμάτε.
5. Σερβίρισμα:
- Όταν το αυγό είναι έτοιμο, τοποθετήστε το πάνω από το τοστ με το ζαμπόν και το τυρί.
- Σερβίρετε το Κροκ Μαντάμ ζεστό και απολαύστε το! Είναι ιδανικό για πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμα και βραδινό.
Αυτό το πιάτο συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία ενός σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, προσφέροντας όμως και τη γεύση του αυγού που το καθιστά πιο πλούσιο και απολαυστικό!