Γιγάντιος σωλήνας «καθαρίζει» τους ωκεανούς από τα πλαστικά


Ένας πλαστικός πλωτός σωλήνας που ονομάζεται Wilson έχει σαν αποστολή να απαλλάξει τον Ειρηνικό Ωκεανό από πλαστικά απόβλητα.

Ο πλωτός σωλήνας μήκους 610 μ. είναι έτοιμος να διαχειριστεί το «Great Pacific Garbage patch», έναν γιγαντιαίο πλωτό σωρό σκουπιδιών που βρίσκεται ανάμεσα στο Σαν Φρανσίσκο και τη Χαβάη. Είναι ο μεγαλύτερος σωλήνας απορριμμάτων στη γη και είναι διπλάσιος από το μέγεθος του Τέξας.

Η κίνηση αυτή έχει ξεκινήσει από την εταιρία Ocean Cleanup Foundation και ο σωλήνας έχει βάθος 3 μέτρων για να μπορεί να παγιδεύει τα πλαστικά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Χρησιμοποιεί τη δύναμη των ανέμων και των κυμάτων για να μπορεί να συλλέγει τα απόβλητα καθώς αυτά παρασύρονται. Μια βάρκα θα επιστρέφει στο σημείο κάθε δύο μήνες για να αφαιρεί τα σκουπίδια που θα συλλέγονται, ενεργώντας σαν φορτηγό απορριμμάτων στον ωκεανό και στη συνέχεια θα επιστρέφει στην ακτή, όπου θα τα ανακυκλώνει.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να «παγιδεύει» πλαστικά που έχουν πολύ μικρό μέγεθος, μόλις κάποιων χιλιοστών, αλλά και μεγαλύτερα, όπως αλιευτικά δίχτυα, που μπορεί να έχουν πλάτος δεκάδων μέτρων.

Σήμερα στους ωκεανούς εντοπίζονται περίπου 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία. Ο ιδρυτής της Ocean Cleanup, Boyan Slat, δήλωσε ότι τα απορρίμματα στις θάλασσες έχουν πραγματικές επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος, καθώς και στις αλιευτικές βιομηχανίες και στον τουρισμό.

Η ομάδα ελπίζει ότι ο σωλήνας θα συλλέξει 50 τόνους σκουπιδιών μέχρι τον Απρίλιο του 2019 και θα καθαρίσει το 90 τοις εκατό των πλαστικών που βρίσκονται στους ωκεανούς μέχρι το έτος 2040.

ΠΗΓΗ

 

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ