Τα ωμέγα-3 (EPA και DHA) δεν προλαμβάνουν τα προβλήματα μετά από ένα έμφραγμα


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ: European Medicines Agency) επιβεβαίωσε ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν έναν αιθυλικό εστέρα του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυεξενοϊκού οξέος (DHA) σε δόση 1 γραμμάριο την ημέρα δεν είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας επανεξέτασης που ζητήθηκε από μερικές εταιρείες οι οποίες κυκλοφορούν τα εν λόγω σκευάσματα, κατόπιν της αρχικής σύστασης του ΕΜΑ τον Δεκέμβριο 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα σκευάσματα αυτά δεν θα πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα EPA και DHA βρίσκονται στα ψάρια και στα ιχθυέλαια.

Τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν άδεια κυκλοφορίας για χρήση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου σε αρκετές χώρες της ΕΕ από το 2000, σε δόση 1 γραμμάριο την ημέρα.

Την εποχή που έλαβαν την άδεια κυκλοφορίας τους, τα διαθέσιμα δεδομένα έδειξαν κάποια οφέλη στη μείωση σοβαρών προβλημάτων με την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Ο EMA δήλωσε στην ανακοίνωσή του ότι αρχικά στηρίχθηκε στα «αποτελέσματα της ανοιχτής μελέτης GISSI Prevenzione που διεξήχθη το 1999, η οποία υποστήριξε την αρχική έγκριση των EPA και DHA, καθώς και σε αναδρομικές κλινικές μελέτες, πιο πρόσφατες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και τα αποτελέσματα των μετα-αναλύσεων. Ενώ η μελέτη GISSI Prevenzione έδειξε μείωση του σχετικού κινδύνου από τη χρήση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ο EMA αναφέρει ότι τα αποτελέσματα δεν επιβεβαιώθηκαν από πιο πρόσφατες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες.

ΠΗΓΗ

Χωρίς αποτελεσματική πρόληψη
Η Επιτροπή φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΜΑ, έχει επαναξιολογήσει τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία για τα ωμέγα-3 για αυτή τη συγκεκριμένη χρήση και συμβουλεύτηκε ειδικούς.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που δεν υπάρχουν νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα των EPA και DHA στην πρόληψη της επανεμφάνισης προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων δεν επιβεβαιώθηκε.

Εάν χρησιμοποιείτε διατροφικά συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για τη μείωση του κινδύνου προβλημάτων της καρδιάς, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για την καλύτερη εναλλακτική επιλογή για την αγωγή σας, αναφέρει ο ΕΜΑ και προσθέτει ότι για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με σκευάσματα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επικοινωνήστε με το θεράποντα γιατρό σας.

Ο ΕΜΑ ενημερώνει, επίσης, τους επαγγελματίες υγείας ότι τα σκευάσματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν συνδυασμό ενός αιθυλικού εστέρα του εικοσιπεντανοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυεξενοϊκού οξέος (DHA) δεν θα έχουν πλέον άδεια κυκλοφορίας για τη δευτερογενή πρόληψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυτό βασίζεται σε μία επανεξέταση όλων των διαθέσιμων δεδομένων για την αποτελεσματικότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Διευκρινίζεται ότι η επανεξέταση δεν επηρεάζει την άδεια κυκλοφορίας των σκευασμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ως θεραπεία για τα υψηλά τριγλυκερίδια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ