Πώς τα πήγε το Fiat 500X κόντρα στον «τάρανδο»; (+video)


Όταν έρχεται η ώρα να δοκιμαστούν SUV στο τεστ αποφυγής ταράνδου, συνήθως δύο είναι τα ενδεχόμενα: είτε θα αριστεύσουν -όπως το Honda CR-V-, είτε θα δημιουργήσουν προβληματισμό -όπως στην περίπτωση του Mazda CX-3. Τώρα τελευταία προστίθεται και τρίτος «πόλος», που αφορά την παρεμβατικότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων. Τρανό παράδειγμα το SEAT Tarraco, με το Fiat 500X να αποτελεί το νέο μέλος.

Όπως είδαμε στο τεστ του ισπανικού SUV, ενώ η ανάρτηση ελέγχει αποτελεσματικά τις κινήσεις του μεγάλου αμαξώματος περιορίζοντας τις κλήσεις, η άτσαλη επέμβαση του ESP οδηγεί σε εκδήλωση υποστροφής, που μετριάζει τις επιδόσεις του αυτοκινήτου στην διαδικασία απότομης αλλαγής λωρίδας. Το ίδιο, πάνω-κάτω, συμβαίνει και με το off road «500αρακι», αν και εδώ καμουφλάρεται κάπως από την πιο μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης. Στα 77 χλμ./ώρα η αντίδραση του 500Χ είναι έντονη υποστροφή, με την είσοδο στον δεύτερο διάδρομο. Πιο ενδεικτικό, ωστόσο, είναι το αποτέλεσμα με μόλις 1 χλμ./ώρα λιγότερο.

Ο δοκιμαστής του km77.com είναι πιο ομαλός με τις εντολές στο τιμόνι, προκειμένου να μην διαταράξει την ισορροπία του πλαισίου και ενεργοποιήσει τον συναγερμό του ESP. Το Fiat ανταποκρίνεται, μπαίνει απροβλημάτιστα στον δεύτερο διάδρομο και εκεί που λες «πάει φουλ για τον τρίτο», το ήπιο input στο τιμόνι στέλνει τον εμπρός αριστερό τροχό να βρει τον πρώτο κώνο. Σύμφωνα με τον οδηγό, σε περίπτωση απότομου στριψίματος το σύστημα ευστάθειας θα είχε επέμβει έντονα, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη υποστροφή.

Τελικά η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε στα 71 χλμ./ώρα, με τον αστερίσκο των 76 χλμ./ώρα να αφήνει υποσχέσεις.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ