Διάτρηση στομάχου: Πώς να την εντοπίσετε εγκαίρως

Η διάτρηση στομάχου (ή διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα) συμβαίνει όταν δημιουργείται μια τρύπα στο στομάχι, ή στο παχύ, ή στο λεπτό έντερο.

Η διάτρηση στομάχου μπορεί οφείλεται σε διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σκωληκοειδίτιδας και της εκκολπωματίτιδας. Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα τραύματος. Τρύπα μπορεί, επίσης, να δημιουργηθεί στην χοληδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να έχει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα στην διάτρηση στομάχου.

Μια τρύπα στο γαστρεντερικό σύστημα, ή στην χοληδόχο κύστη, μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα. Η περιτονίτιδα είναι η φλεγμονή της μεμβράνης που αποτελεί την εσωτερική επένδυση της κοιλιακής κοιλότητας.

Η διάτρηση στομάχου εμφανίζεται όταν οποιοδήποτε από τα παρακάτω εισέλθει στην κοιλιακή κοιλότητα:

βακτήριαχολήοξέα στομάχουτροφή που δεν έχει χωνευτεί επαρκώςκόπρανα

Η διάτρηση στομάχου είναι μια ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Οι πιθανότητες ανάκτησης βελτιώνονται με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Διάτρηση στομάχου: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας διάτρησης στον γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να περιλαμβάνουν:

οξύ πόνο στο στομάχικρυάδεςπυρετόναυτίαεμετό

Όταν υπάρχει διάτρηση στομάχου και στην συνέχεια επέλθει περιτονίτιδα, τότε ο ασθενής αισθάνεται μεγάλη ευαισθησία στην κοιλιακή χώρα. Ο πόνος συχνά επιδεινώνεται όταν κάποιος αγγίζει την περιοχή, ή όταν ο ασθενής κινείται. Ο πόνος μοιάζει να μειώνεται, όταν ο ασθενής είναι ακίνητος. Η κοιλιά μπορεί να μοιάζει σαν να έχετε φούσκωμα και να βγαίνει προς τα έξω περισσότερο από το κανονικό και να την αισθάνεστε σκληρή.

Εκτός από τα γενικά συμπτώματα στην διάτρηση στομάχου, τα συμπτώματα της περιτονίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

κούρασηλιγότερα ούρα, κόπρανα ή φυσικά αέριαδυσκολία στην αναπνοήγρήγορο καρδιακό παλμόζάλη

Διάτρηση στομάχου: Αίτια

Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που ενδεχομένως να προκαλέσουν διάτρηση στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως:

σκωληκοειδίτιδα, η οποία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένουςεκκολπωματίτιδα, η οποία είναι πεπτική ασθένειαέλκος στομάχουπέτρες στην χολήλοίμωξη της χοληδόχου κύστηςφλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, ή η ελκώδης κολίτιδα, η οποία είναι λιγότερο συχνήφλεγμονή Meckel, που είναι μια συγγενής ανωμαλία του λεπτού εντέρου, παρόμοια με την σκωληκοειδίτιδακαρκίνος στο έντερο

Η διάτρηση στομάχου μπορεί επίσης να οφείλεται σε:

αμβλύ τραύμα στην κοιλιάχειρουργική επέμβαση στην κοιλιάστομαχικά έλκη που οφείλονται στην λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και στεροειδών (πιο συχνά σε ηλικιωμένους)κατάποση ξένων αντικειμένων, ή καυστικών ουσιών

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο διάτρησης του γαστρεντερικού σωλήνα.

Διάτρηση στομάχου: Διάγνωση

Για να διαγνώσει την κατάσταση, ο γιατρός σας θα πάρει πιθανώς ακτινογραφίες στο στήθος ή στην κοιλιά σας, για να ελέγξει για παρουσία αέρα στην κοιλιακή κοιλότητα. Μπορεί, επίσης, να σας υποβάλλει σε αξονική τομογραφία, για να έχει μια καλύτερη ιδέα για το πού μπορεί να είναι η διάτρηση. Επίσης, θα σας γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις για:

σημάδια λοίμωξης, όπως είναι ο υψηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίωντο επίπεδο αιμοσφαιρίνης σας, το οποίο μπορεί να σας υποδείξει εάν έχετε απώλεια αίματοςτους ηλεκτρολύτεςτο επίπεδο του οξέος στο αίματην λειτουργία των νεφρώντην ηπατική λειτουργία

Διάτρηση στομάχου: Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να κλείσει η τρύπα και να θεραπευτεί η πάθηση. Οι στόχοι της χειρουργικής επέμβασης είναι:

να διορθωθεί το ανατομικό πρόβλημανα διορθωθεί η αιτία της περιτονίτιδαςνα αφαιρεθεί οποιοδήποτε ξένο υλικό από την κοιλιακή κοιλότητα, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως κόπρανα, χολή και τροφές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να μην προβεί σε χειρουργική επέμβαση και να χορηγήσει μόνο αντιβιοτικά, μόνο εάν η τρύπα έχει κλείσει από μόνη της.

Μερικές φορές, ένα κομμάτι του εντέρου θα χρειαστεί να αφαιρεθεί τελείως. Η απομάκρυνση ενός τμήματος είτε του λεπτού, είτε του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε κολοστομία, η οποία επιτρέπει στο περιεχόμενο του εντέρου να αδειάσει μέσα σε μια σακούλα προσαρτημένη εξωτερικά στην κοιλιά του ασθενούς.

Διάτρηση στομάχου: Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με μια διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα περιλαμβάνουν:

αιμορραγίασηψαιμία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξηαποστήματα στην κοιλιάλοίμωξη κάποιας πληγήςαπόφραξη του εντέρου, το οποίο είναι ο θάνατος ενός μέρους του εντέρουμια μόνιμη κολοστομία

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί «αποτυχία τραύματος». Αυτό σημαίνει ότι το τραύμα για κάποιον λόγο δεν θεραπεύεται. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για να συμβεί αυτό περιλαμβάνουν:

υποσιτισμός, ή κακή διατροφήκάπνισμαυπερβολική κατανάλωση αλκοόλκατάχρηση ναρκωτικών ουσιώνκακή υγιεινήσήψηουραιμία, η οποία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη νεφρική ανεπάρκειαπαχυσαρκίααιμάτωμα, που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται αίμα έξω από τα αιμοφόρα αγγείαδιαβήτης τύπου 2θεραπευτική αγωγή με στεροειδή, ή χρήση κορτικοστεροειδών, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα με πιθανό αποτέλεσμα να «κρύψουν» από τους γιατρούς την λοίμωξη και να καθυστερήσουν τη διάγνωσηχρήση βιολογικών παραγόντων για ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Πηγή: www.newsone.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here