Διαβήτης τύπου 2: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου λόγω επιπλοκών

Οι νέοι και οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και θανάτου από αυτή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «πρέπει να είμαστε πιο επιθετικοί στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου στους νεότερους πληθυσμούς με διαβήτη τύπου 2 και ειδικά στις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Νaveed Sattar, καθηγητής μεταβολικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης στη Σκωτία.

Ο Sattar και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1998 και 2014 για περισσότερους από 318.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 στη Σουηδία.

Μελέτησαν επίσης στοιχεία μιας ομάδας ελέγχου στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς την ασθένεια και συνέκριναν τις δύο ομάδες για περίπου πέντε χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40 ετών, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και θανάτου.

Οι γυναίκες αντιμετώπιζαν γενικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου συγκριτικά με τους άνδρες στις περισσότερες κατηγορίες.

Τα ευρήματα για τους ηλικιωμένους ήταν λιγότερο ανησυχητικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου, ανεξάρτητα από την αιτία, για άτομα που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 σε ηλικία 80 ετών και άνω, μειώθηκε σημαντικά και ήταν ανάλογος με εκείνο των συνομηλίκων τους χωρίς διαβήτη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι διαφορές στους κινδύνους που αντιμετωπίζει κανείς εξαρτώνται από την ηλικία του ατόμου όταν γίνεται η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Sattar.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ