Βοηθά η σόγια στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;


Τι προκαλεί τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Η εμμηνόπαυση αναφέρεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο της γυναίκας που ο οργανισμός σταματά σταδιακά να παράγει οιστρογόνα και να απελευθερώνει ένα ωάριο κάθε μήνα. Αυτή η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, όπως:

-εξάψεις

-νυχτερινές εφιδρώσεις

-αλλαγές διάθεσης

-έλλειψη εστίασης

-κούραση

-κολπική ξηρότητα

-δυσκολία στον ύπνο

Η ορμονική θεραπεία είναι ένας τρόπος για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Περιλαμβάνει τη λήψη οιστρογόνων για την αντιμετώπιση της φυσικής πτώσης των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Ενώ η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, έχει ορισμένους κινδύνους.

Η λήψη οιστρογόνων – ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβου αίματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου του μαστού ή της μήτρας. Το οιστρογόνο μπορεί να μην αποτελεί επιλογή για πολλές γυναίκες, εξαρτάται από το ιστορικό υγείας και της οικογενειακής τους υγείας.

Μερικές έχουν στραφεί σε φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως η σόγια, για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με λιγότερους κινδύνους. Η σόγια βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το tofu και το γάλα σόγιας, καθώς και σε συμπληρώματα. Περιέχει χημικές ενώσεις που ονομάζονται ισοφλαβόνες.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της σόγιας στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Τι είναι οι ισοφλαβόνες;
Οι ισοφλαβόνες είναι μέρος μιας ομάδας φυτικών χημικών ουσιών που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Αυτές οι χημικές ουσίες λειτουργούν σαν μια ασθενέστερη μορφή οιστρογόνων στο σώμα.

Οι κύριες ισοφλαβόνες στη σόγια είναι η genistein και η daidzein. Όταν τρώτε σόγια, τα βακτήρια στα έντερα σας διασπούν τις πιο ενεργές μορφές..

Μόλις μπουν στον οργανισμό σας, οι ισοφλαβόνες σόγιας δεσμεύονται στους ίδιους υποδοχείς με το οιστρογόνο. Οι υποδοχείς είναι σαν σταθμός σύνδεσης στην επιφάνεια των κυττάρων. Όταν οι ισοφλαβόνες δεσμεύονται σε ορισμένους υποδοχείς, μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων. Όταν δεσμεύονται σε άλλους υποδοχείς, αποκλείουν την επίδραση των οιστρογόνων.

Όταν οι ισοφλαβόνες μιμούνται τα οιστρογόνα, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τι δείχνει η έρευνα;
Δεκάδες μικρές μελέτες εξέτασαν τα αποτελέσματα της σόγιας στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα στις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα ήταν μικτά.

Συμπληρώματα σόγιας
Σε μια ανάλυση 19 μελετών για το 2012, τα συμπληρώματα ισοφλαβόνης σόγιας μείωσαν τη σοβαρότητα των εξάψεων κατά λίγο περισσότερο από 26%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Μια ανασκόπηση του Cochrane από το 2013 δεν βρήκε καμία σταθερή απόδειξη ότι τα διατροφικά συμπληρώματα σόγιας ή ισοφλαβόνης μείωσαν τις εξάψεις. Αλλά η έρευνα βρήκε ένα όφελος από συμπληρώματα που ήταν υψηλά σε, μία από τις κύριες ισοφλαβόνες στη σόγια.

Μια ανάλυση του 2015 10 μελετών διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες φυτών από σόγια και άλλες πηγές μείωσαν τις εξάψεις κατά 11 τοις εκατό.

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν να μειώσουν ελαφρώς τον αριθμό και τη σοβαρότητα των εξάψεων, δεν φαίνεται να λειτουργούν τόσο γρήγορα όσο η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Τα προϊόντα σόγιας μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο για να πετύχουν το μέγιστο όφελος. Για παράδειγμα, μια επισκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας χρειάζονται περισσότερο από 13 εβδομάδες για να φτάσουν μόλις το ήμισυ της μέγιστης επίδρασής τους. Η παραδοσιακή ορμονοθεραπεία, από την άλλη πλευρά, διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες για να δείξει το ίδιο όφελος.

Ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός σας επεξεργάζεται τις ισοφλαβόνες μπορεί επίσης να καθορίσει εάν αυτή η θεραπεία λειτουργεί για εσάς. Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν στην Ασία, όπου η σόγια είναι διατροφική βάση, έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εξάψεων από τους Αμερικανούς. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές γυναίκες της Ασίας παράγουν την πιο δραστική μορφή ισοφλαβονών, που ονομάζεται εκουόλη. Λιγότερο από το ένα τρίτο των αμερικανών γυναικών παράγουν εκουόλη.

Τροφές με βάση τη σόγια
Μερικές μελέτες εξέτασαν επίσης τα πιθανά οφέλη από πλούσιες σε σόγια τροφές, όπως η σόγια, το αλεύρι σόγιας και ξηροί καρποί σόγιας. Αλλά μια ανασκόπηση του 2010 για 10 μελέτες σχετικά με το θέμα έδειξε ελάχιστα στοιχεία ότι η σόγια από τις τροφές μειώνει τις εξάψεις, την κολπική ξηρότητα ή άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η σόγια προσφέρει άλλα οφέλη;
Ενώ υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για τη σόγια και τη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, η σόγια έχει και άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά
Η σόγια είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Είναι επίσης υψηλή σε αυτά τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά:

-ίνες

-πρωτεΐνη

-ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

-αντιοξειδωτικά

Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η κατανάλωση τόφου και άλλων τροφών με βάση τη σόγια λίγες φορές την εβδομάδα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε ορισμένες πηγές πρωτεϊνών με βάση τα ζωικά συστατικά, όπως η μπριζόλα ή το μπιφτέκι, τα οποία είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Η μείωση του κορεσμένου λίπους και της χοληστερόλης μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, που αυξάνεται καθώς φτάνετε στην εμμηνόπαυση.

Μπορεί να ενισχύσει τα οστά σας
Τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στη διατήρηση της αντοχής των οστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αλλά μερικές έρευνες δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της υγείας των οστών σε εκείνες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση.

Ποιες είναι μερικές καλές πηγές σόγιας;
Εάν ενδιαφέρεστε να ερευνήσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη σόγια, σκεφτείτε να προσθέσετε κάποια από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας:

-αλεύρι σόγιας

-tofu

-γάλα σόγιας

-γιαούρτι σόγιας

Μπορείτε επίσης να λάβετε ισοφλαβόνες σόγιας σε μορφή συμπληρώμτοας. Η Βρετανική Εταιρεία εμμηνόπαυσης συνιστά να ξεκινάει με δόση 50 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ