Τρίαθλο: Τα 5 βήματα της σωστής προετοιμασίας για τον αγώνα της ζωής σου

Το τρίαθλο γεννήθηκε το 1977, μετά από ένα στοίχημα μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών σε μια παραλία στη Χονολουλού της Χαβάης. Ψάχνοντας για την πιο σκληρή διαδρομή αντοχής, η οποία θα συνδυάζει κολύμβηση (4 χιλιομέτρων), ποδηλασία (60 χιλιομέτρων) και τρέξιμο (πάνω από 20 χιλιόμετρα), ο διοικητής της μονάδας, πλοίαρχος Mile Bike, εφηύρε την ιδέα του τρίαθλου όπως το γνωρίζουμε σήμερα ως επίσημο Ολυμπιακό άθλημα. Αυτή η δοκιμασία, που πήρε τον τίτλο Iron Man, σ’ αυτή την πρώτη απόπειρα είχε μόνο 14 συμμετέχοντες. Σήμερα, οι αθλητές που διαγωνίζονται σε κάθε είδους ερασιτεχνική δοκιμασία τριάθλου ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ετησίως.

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις
Το τρίαθλο είναι ένα πολύπλευρο άθλημα. Κάθε μια δοκιμασία ξεχωριστά φαίνεται εύκολη για έναν άντρα που είναι αρκούντως fit, αλλά όλα τα αθλήματα μαζί (κολύμπι, ποδηλασία, τρέξιμο) είναι μόνο για εκείνους που έχουν κάτι παραπάνω: “Για να θεωρηθείς Iron Man, οφείλεις να έχεις αναπτύξει μια ανώτερη πτυχή του εαυτού σου, η οποία θα σε οδηγήσει να κολυμπάς, να ποδηλατείς και να τρέχεις ασταμάτητα, κυρίως αποφεύγοντας τους τραυματισμούς και χαλυβδώνοντας την ψυχή σου”, λέει ο Matt Roberts, personal trainer κορυφαίων αθλητών τριάθλου και συνεχίζει: “Ανεξάρτητα αν ο αγώνας τριάθλου που θα τρέξεις είναι το Sprint Τρίαθλο (750μ., 20χλμ., 5χλμ.), το full Iron Man (9 χλμ. κολύμβηση, 180 χλμ. ποδηλασία και ένας πλήρης μαραθώνιος τρεξίματος -42 χιλιόμετρα) ή το Iron 70,3 (η full παραλλαγή στο μισό), ακολούθησε αυτή τη ρουτίνα προετοιμασίας, η οποία αποτελείται από 5 βήματα:

Τρίαθλο: Τα 5 βήματα της σωστής προετοιμασίας για τον αγώνα της ζωής σου

#1. Τρεις μήνες πριν
“Μια ώρα ήπιας κολύμβησης σε πισίνα ή ανοιχτή θάλασσα, τρεις φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει το σώμα σου να εγκλιματιστεί στις συνθήκες του νερού. Τις ενδιάμεσες μέρες, ποδηλάτησε και τρέξε διαδρομές που δεν θα υπερβαίνουν το 65% της αερόβιας αντοχής σου”, συμβουλεύει ο Roberts.

#2. Ένα μήνα πριν
“Υιοθέτησε τη μέθοδο HIIT. Κολύμπα, ποδηλάτησε και τρέξε με ρυθμούς που θα εναλλάσσονται από το sprint στο χαλαρό ανά 5 ή 10 λεπτά”, λέει ο προπονητής και τονίζει: “Αυτή η διαδικασία βοηθά να αυξηθεί η καρδιαγγειακή αντοχή και να μεγιστοποιηθεί η καύση του σωματικού λίπους, γεγονός που θα σε στηρίξει να καταπίνεις τα χιλιόμετρα κολύμβησης, ποδηλασίας και τρεξίματος με περισσότερη ευχέρεια”.

#3. Μια βδομάδα πριν
Για να βελτιστοποιήσεις τις αποδόσεις των προπονήσεων, ξεκουράσου και κοιμήσου καλά πριν από κάθε μέρα προπόνησης. “Ο ύπνος είναι μια θεμελιώδης παράμετρος αποθεραπείας, η οποία θα οδηγήσει σε υπεραντοχή μυών, τενόντων, αρθρώσεων, αγγείων, καρδιάς και πνευμόνων”, λέει ο προπονητής.

#4. Μια μέρα πριν
Γέμισε το σώμα σου με υδατάνθρακες βραδείας καύσης. Τα πρωτόκολλα συστήνουν οι υδατάνθρακες να φτάνουν τα 7-10 γρ./κιλό σωματικού βάρους με σκοπό την υπερφόρτωση του μυικού γλυκογόνου. Πώς μπορούν να καλυφθούν αυτά σε μια μέρα;

Γιαούρτι με δημητριακά και αποξηραμένα φρούτα
Μπάρες δημητριακών
Ψωμί με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
Μπανάνα
Μοσχάρι/ ψαρονέφρι με ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτα
Ζυμαρικά με κιμά ή τυρί

#5. Μια ώρα πριν
Διατάσεις, διατάσεις, διατάσεις. Κάτι που σημαίνει διατάσεις επί 3. Όποιου είδους τέντωμα μυών εκτελούσες πριν από κάθε προπόνηση τους τελευταίους τρεις μήνες, καλείσαι να τους εφαρμόσεις στο τριπλάσιο. “Οι αργές και μακριές διατάσεις των μυών όλου του σώματος επί 10 λεπτά για κάθε ομάδα άνω και κάτω μέρους του σώματος, αποτελούν το 50% της επίτευξης του στόχου σου”, λέει ο Roberts, “…κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερες κράμπες στο κολύμπι, αυξημένες επιδόσεις στο ποδήλατο και ασφαλέστερους διασκελισμούς στο τρέξιμο”.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ