10 Αυγούστου 2022

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Βρέθηκε και κατέθεσε ο μυστηριώδης άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι (vid, pics)

Σχεδόν επτά μήνες μετά τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ο μάρτυρας «με το κίτρινο μπλουζάκι» ταυτοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές και χθες κατέθεσε ρίχνοντας φως σε σημαντικά σημεία της υπόθεσης, προκαλώντας όμως παράλληλα και ερωτήματα για τις σχέσεις του με τις αστυνομικές αρχές

Στην κατάθεσή του στον ανακριτή, ο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Κωστόπουλο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του λιντσαρίσματος, υπογράμμισε πως ο Ζακ βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης και δεν μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με πρόθεση τη ληστεία ή την κλοπή.

Από το σύνολο της κατάθεσής του, προκύπτει πως ο ελληνοτουρκικής καταγωγής μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να χρησιμοποιεί δύο επώνυμα, επιχείρησε να αθωώσει απολύτως τις αστυνομικές αρχές, υποστηρίζοντας πως δεν υπερέβησαν τα όρια.

«Ήταν σε υπερδιέγερση, μου έδινε την εικόνα ενός ανθρώπου που είχε πάρει ναρκωτικές ουσίες (σ.σ. ποτέ δεν αποδείχθηκε, οι τοξικολογικές του Ζακ ήταν απολύτως καθαρές), πήγα προς τον χρυσοχόο για να του πω πως το παιδί μάλλον θα έχει επιληψία. […] Όσο ήταν μέσα στο κατάστημα, του πετάξανε όχι μόνο πέτρες, αλλά και τασάκια, το τασάκι το πέταξε άλλος (σ.σ. δεν τον κατονομάζει) και όχι ο κοσμηματοπώλης» κατέθεσε ο μάρτυρας.

Σε άλλο σημείο ο ίδιος παραδέχεται πως κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ (σ.σ. τον περιγράφει ως «αγρίμι») είχε βάλει το πόδι του κόντρα, υποστηρίζοντας έναν από τους αστυνομικούς ώστε ο τελευταίος να μη γλιστρήσει. Ισχυρίστηκε πως σήκωσε το γκλομπ που είχε πέσει από έναν αστυνομικό στο έδαφος για… να μην το πάρει κανείς.

«Για κανένα λόγο δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί υπερέβησαν το όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. (σ.σ. πρόκειται για έωλους χαρακτηρισμούς που καταρρίπτονται ακόμα και στο εγχειρίδιο της αστυνομίας «Αστυνομική δεοντολογία και βέλτιστες πρακτικές αστυνομικών ενεργειών»).

Ο ίδιος υποστήριξε: «Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. (σ.σ. δεν επιβεβαιώνεται από το βίντεο). Πρέπει να λιποθύμησε στο φορείο». Υπενθυμίζεται πως από το Δελτίο του ασθενοφόρου προκύπτει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος παρελήφθη χωρίς αναπνοή και με απώλεια συνείδησης.

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός επί επτά μήνες ο συγκεκριμένος μάρτυρας, ο οποίος φαινόταν στο βίντεο, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», δεν κλήθηκε να καταθέσει. Ο ίδιος είπε: «Δεν πήγα να καταθέσω γιατί φοβήθηκα μην μπλέξω, έχω παιδιά. […] Είδα στην τηλεόραση το πρόσωπο μου, φοβήθηκα, πήρα έναν φίλο μου αστυνομικό και με καθοδήγησε να έρθω να καταθέσω».

Ύστερα από το βίντεο που προσκόμισε η διεπιστημονική ομάδα Forensic Architecture, πρώην υπάλληλος του μάρτυρα με το κίτρινο μπλουζάκι (διατηρεί κατάστημα πληροφορικής επί της οδού Πατησίων) τον αναγνώρισε και πήγε στον ανακριτή. Στην κατάθεσή του έκανε λόγο για «άνθρωπο που δημιουργούσε πολλά προβλήματα, που κυκλοφορούσε με μπράβο, ο οποίος είχε προβεί σε επιθέσεις».

Επιπλέον, όπως κατέθεσε στον ανακριτή ο εργαζόμενος, ο μάρτυρας με το κίτρινο μπλουζάκι χρησιμοποιούσε και τα δύο επώνυμά του, δήλωνε πλαστή διεύθυνση στο Παλαιό Φάληρο, κυκλοφορούσε με ένα Lexus, ασχολείτο επαγγελματικά και με επιχείρηση αυτοκίνητων, ενώ τον χαρακτήρισε «εκδικητικό και επικίνδυνο».

Ο μυστηριώδης άνδρας με την κίτρινη μπλούζα –  που εμφανίζεται στο οπτικό υλικό από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην Ομόνοια ταυτοποιήθηκε από τις αρχές αλλά δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», πρόκειται για έναν 44χρονο, ο οποίος δήλωνε επιτηδευματίας και φερόταν να έχει πέντε ταξιδιωτικά γραφεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι αστυνομικοί μετά από έρευνα έφτασαν στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο αλλά δεν τον βρήκαν εκεί.

Η αστυνομία όμως κατάφερε να εντοπίσει δύο άτομα που τον γνώριζαν καλά και βεβαίωσαν ότι αυτός ήταν στο βίντεο και αυτό όπως είπαν θα το διαβεβαίωναν σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή εφόσον τους καλούσε. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε την Πέμπτη όταν εμφανίστηκαν στον 23ο τακτικό ανακριτή που διερευνά την υπόθεση. Μετά από αυτό, οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων μεταβίβασαν τα στοιχεία στη συνεργαζόμενη μαζί τους υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών η οποία και ανέλαβε τις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Ο 44χρονος
Ο 44χρονος

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι οποίες ερευνώνται, ο άνδρας – μυστήριο έχει εντοπιστεί και έχει δώσει κατάθεση στις αρχές.

Ο 44χρονος που δεν ήταν μόνο αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του Ζακ αλλά ήταν και αυτός που τον εμπόδισε νωρίτερα να μπει σε ένα αρτοποιείο, ειδικευόταν στα ταξίδια σε πόλεις της Τουρκίας και ιδίως στην Κωνσταντινούπολη όπου έχει γεννηθεί. Αν και φέρει τουρκικό όνομα, καθώς ο πατέρας του είναι Τούρκος, εκείνος χρησιμοποιεί το επώνυμο της Ελληνίδας μητέρας του.

Αρκετά από τα γραφεία του έχουν κλείσει και έτσι είχε αρκετό χρόνο να τριγυρνά στην περιοχή της Ομόνοιας και της πλατείας Κάνιγγος, όπου αρκετοί τον γνώριζαν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων ο άνδρας – μυστήριο το τελευταίο διάστημα είναι άφαντος και δεν διαμένει πλέον στο σπίτι του Παλαιό Φάληρο.

Ο 44χρονος, όπως προκύπτει από το βίντεο της ομάδας Forensic Architecture, μπορεί να αναδειχτεί στον μάρτυρα-κλειδί της υπόθεσης του βίαιου θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου και των όσων διαδραματίστηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος.

Το βίντεο – ντοκουμέντο με τον άνδρα που φορούσε την κίτρινη μπλούζα

Το ντοκουμέντο από τη βίαιη επίθεση και τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου έφερε στη δημοσιότητα το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture. Στο βίντεο και σε διάφορες στιγμές του περιστατικού εμφανίζεται ο άνδρας με κίτρινο μπλουζάκι.

Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά πως τη στιγμή της χειροπέδησης του Ζακ Κωστόπουλου ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, κρατάει στο χέρι του πτυσσόμενο γκλοπ, σαν αυτά που έχουν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ