Η Πράγα και οι θρύλοι της


Από την αρχή της ιστορίας της, γύρω στο 200 π.Χ. όταν και κατοικήθηκε αρχικά από Κέλτες και μετέπειτα από Σλάβους, η Πράγα αποτελούνταν από 5 ανεξάρτητες περιοχές -το Κάστρο (Hradčany), τη Μικρή Συνοικία (Malá Strana), την Παλιά Πόλη (Staré Město), τη Νέα Πόλη (Nové Město) και την Εβραϊκή Συνοικία (Josefov)- που μέχρι σήμερα είναι εκείνες που συνθέτουν το βασικό πυρήνα της. Σε κάθε μία από αυτές έχουν γεννηθεί και πολλοί μύθοι, που με τη σειρά τους προσδίδουν μία διαφορετική γοητεία στην ούτως ή άλλως θελκτική πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Το Ρολόι και ο τυφλός τεχνήτης
Οι μύθοι της Πράγας ξεκινούν από το δημοφιλέστερο αξιοθέατό της και ενδεχομένως πιο διάσημο σημείο της, το ρολόι στη νότια πλευρά του παλιού δημαρχείου, που μετρά την ώρα σύμφωνα και με το παλιό σύστημα της Βοημίας (24 ώρες, ξεκινώντας από το ηλιοβασίλεμα) και με το βαβυλωνιακό (12 ώρες που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου) αλλά και με το σύγχρονο.

Η Πράγα και οι θρύλοι της
Ακριβώς από κάτω του, βρίσκεται το αστρονομικό ρολόι, που με τη σειρά του απεικονίζει τους μήνες, τη θέση της σελήνης και των πλανητών. Ένας από τους δημοφιλέστερους μύθους σχετίζεται με αυτό (Orloj). Το κατασκεύασε (σύμφωνα με την πιο δημοφιλή εκδοχή) ο Jan Hanus Ruze το 1490 και προκειμένου να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο κομψοτέχνημα σε καμία άλλη πόλη του κόσμου (κάτι που θα μείωνε την αίγλη της πόλης), οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τον τυφλώσουν.

To Golem και η Εβραϊκή Συνοικία
Στη γειτονιά που πολύ συχνά στοίχειωνε τον Κάφκα και κάπου ανάμεσα στα πλακόστρωτα δρομάκια και τις παλιές συναγωγές πλανάται ακόμη η σκιά του Golem (τουλάχιστον έτσι λέει ένας ακόμη θρύλος για την πόλη). Η ιστορία λέει ότι ο ραβίνος Judah Loew, που έζησε στην Πράγα κατά τον 16ο αιώνα, προαισθάνθηκε ότι κάποιος σοβαρός κίνδυνος θα πλήξει την πόλη μελετώντας κάποιους αστερισμούς. Έτσι αποφάσισε να ζωντανέψει το Golem, μία μυθική, άβουλη, αλλά παντοδύναμη μορφή που ήταν φτιαγμένη από πυλό.

Όταν ένας αγγελιοφόρος μετέφερε τα νέα πως ο Αυτοκράτορας εξήγγειλε μέτρα κατά των Εβραίων, ο Loew ζήτησε να βρεθεί στο παλάτι, προκειμένου να τον μεταπείσει. Τότε, γίνεται σεισμός, το ανάκτορο κλωνίζεται και το Golem είναι τελικά εκείνο που θα σώσει τον Αυτοκράτορα, ο οποίος με τη σειρά του θα ακυρώσει τα μέτρα. Γυρνώντας στο σπίτι του, ο Loew θα ξεχάσει να “απενεργοποιήσει” το πλάσμα, το οποίο σύντομα θα αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτο, γκρεμίζοντας πολλά σημεία της Πράγας. Η ιστορία ανήκει ασφαλώς στη σφαίρα της φαντασίας αλλά το Golem έδωσε την κατάλληλη έμπνευση στον J.R.R. Tolkien για να εμπνευστεί το Gollum στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Τα αγάλματα τη Γέφυρας του Καρόλου
Η Γέφυρα του Καρόλου θεωρείται μία από τις πιο φημισμένες και ιστορικές της Γηραιάς Ηπείρου (ξεκίνησε να χτίζεται το 1358 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα) και φέρει αρκετά, κυρίως μπαρόκ αγάλματα, που απεικονίζουν αγίους του 17ου και 18ου αιώνα. Στη διακόσμησή της μάλιστα συμμετείχαν και οι διασημότεροι γλύπτες της εποχής ενώ σήμερα είναι ένα από τα πιο περπατημένα σημεία καθώς οι επισκέπτες (ειδικά) περνούν συνεχώς από αυτή λόγω της θέσης της (στο κέντρο της πόλης).

Ο μύθος που την πλαισιώνει σχετίζεται με το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νέπομουκ (St. John of Nepomuk) ο οποίος φέρεται να πνίγηκε στον Μολδάβα: Όποιος ακουμπήσει το άγαλμα θα έχει μεγάλη τύχη στη ζωή του και θα ξαναγυρίσει σύντομα πάλι στην Πράγα.

Ο σιδερένιος άνδρας στην Παλιά Πόλη
Παρότι θα φανταζόταν κανείς ότι θα υπήρχαν περισσότερα, μόνο ένα άγαλμα στην Πράγα είναι αφιερωμένο σε φάντασμα. Πρόκειται για το μνημείο του σιδερένιου άντρα, που βρίσκεται στην οδό Platnéřská της Παλιάς Πόλης. Σύμφωνα με τον θρύλο, το όνομά του ήταν Jáchym Berka. Γυρνώντας από τον πόλεμο, πίστεψε ψεύτικες φήμες περί μοιχείας της αρραβωνιαστικιάς του, ακυρώνοντας το γάμο τους.

Η μνηστή του δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πίκρα της και πνίγηκε στον Μολδάβα, ταράζοντας τον Berka, ο οποίος έπνιξε τη νέα του σύζυγο και για να εξιλεωθεί πρέπει να πιάνει κουβέντα με μία παρθένα, μία φορά ανά έναν αιώνα, την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής. Λέγεται πως στο άγαλμα κατοικεί το πνεύμα του.

Ο τρελός κουρέας και ο ιππότης με το βιολί
Το Κάστρο της Πράγας (Pražský hrad) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου, όντας ένα από τα πιο φωτογραφημένα για κάθε είδους ταξιδιώτη. Σε αυτό βρίσκεται και ο στοιχειωμένος πύργος Daliborka, όπου φέρεται πριν μερικούς αιώνες να φυλακίστηκε ο Dalibor, ένας ιππότης που προστάτευε τους φτωχούς. Όσο καιρό παρέμεινε φυλακισμένος έμαθε να παίζει βιολί και πολλοί επιμένουν μέχρι και σήμερα ότι ακούν κάποια βράδια τις μελωδίες του.

Ένας άλλος μύθος σχετίζεται με την οδό Karlova, στο κέντρο της πόλης. Σε αυτή ζούσε κατά τον 16ο αιώνα ένα μπαρμπέρης, που προκειμένου να βγάλει χρήματα κατέφυγε σε περίεργες μεθόδους και αλχημείες πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς του. Η ψυχή του δεν έχει λυτρωθεί ακόμη και έτσι το φάντασμά του τριγυρνά ακόμη εκεί, ρωτώντας περαστικούς αν θέλουν ξύρισμα. Σε περίπτωση που τον συναντήσεις, καλό θα είναι να αποφύγεις το τριμάρισμα ή οποιαδήποτε άλλη παροχή σου προσφέρει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ