ΗΠΑ: Η αύξηση των ορίων ταχύτητας κόστισε τη ζωή 37.000 ανθρώπων τα τελευταία 25 χρόνια


To IIHS, Insurance Institute for Highway Safety, των ΗΠΑ διενεργεί κατά καιρούς πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες. Η πλέον πρόσφατη ασχολείται με την αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία οδήγησε και στην αύξηση των θανάτων. Οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οφείλονται στη μεγαλύτερη ταχύτητα των αυτοκινήτων και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Τα νούμερα πάντως σοκάρουν, καθώς η έρευνα κάνει λόγο για 37.000 επιπλέον θανάτους τα τελευταία 25 χρόνια, οι 1.900 εξ των οποίων σημειώθηκαν το 2017. Μάλιστα στην ανάλυση αναφέρεται αναλυτικά πως τα μεγαλύτερα όρια ταχύτητας επιδρούν στους θανάτους σε κάθε πολιτεία από το 1993 έως και το 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους, όπως τις μεταβολές στο ποσοστό των ανέργων αλλά και τον αριθμό των νέων και άπειρων οδηγών στους δρόμους ανά έτος, η έρευνα καταλήγει σε γενικό συμπέρασμα πως μια αύξηση του ορίου ταχύτητας κατά 5 mph που αντιστοιχούν σε 8 km/h είχε σαν αποτέλεσμα μια αύξηση κατά 8% της θνησιμότητας στους αυτοκινητόδρομους.

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας μπορεί να είναι η άσκηση πίεσης στους κατασκευαστές να περιορίσουν τις τελικές ταχύτητες των μοντέλων τους. Όπως έκανε η Volvo που έχει ανακοινώσει επίσημα πως από το 2021 κανένα αυτοκίνητό της δεν θα ξεπερνά τα 180 χλμ./ ώρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ