“Ανάσταση” μετά το Πάσχα με πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων

Νέο πακέτο παροχών με φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μόλις επιστρέψει από την Κίνα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και θα συναποφασίσουν το νέο πακέτο παροχών, το οποίο όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας δεν θα είναι αντίδωρο αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για το μέρος της κοινωνίας που παράγει. Τσίπρας: “Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί”!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν η κυβέρνηση θα φέρει ένα νέο φορολογικό πακέτο με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τα πρώτα κλιμάκια, έως και 20.000 ευρώ. Η κίνηση αυτή θα συνδυαστεί με την δέσμευση που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο όσο ο ίδιος είναι στην συγκεκριμένη θέση.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μεγάλη κινητικότητα ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία, τις επόμενες ημέρες με στόχο να ψηφιστεί την Μ. Τετάρτη. Μάλιστα ίσως και πριν από το Πάσχα κατατεθεί τελικά η νομοθετική παρέμβαση για την ρύθμιση οφειλών και προς την Εφορία. Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να πάει στις αρχές Μαΐου, εντούτοις οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να κατατεθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες χωρίς κόφτες και εισοδηματικά κριτήρια θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων της Εφορίας οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Το σχέδιο της ρύθμισης το οποίο βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:Κριτήρια. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια. Οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα εντάσσονται στη ρύθμιση χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο κόφτης του εισοδήματος. Το κριτήριο του εισοδήματος θα ενεργοποιείται για τους οφειλέτες με εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.Δόσεις: Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.  Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και οφειλή στην Εφορία 10.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 100 δόσεις των 100 ευρώ δηλαδή να διαθέτει το 8% του εισοδήματός του το χρόνο για να αποπληρώσει το χρέος τους προς την Εφορία. Όσο αυξάνεται το εισόδημα τόσο θα αυξάνεται και το ποσοστό της ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής και θα μειώνεται ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που χρωστά 8.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα μπορεί να δίνει το 12% του εισοδήματός ή 2.400 ευρώ το χρόνο για να εξοφλήσει τμηματικά την οφειλή του. Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα εξοφληθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις ή σε τρία χρόνια και τέσσερις μήνες. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα κινείται μεταξύ 25 – 30 ευρώ με μέγιστο αριθμό τις 120.Κριτήριο τα προστατευόμενα μέλη.  Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εξαρτημένα μέλη στην οικογένεια του, το ποσοστό εξόφλησης της οφειλής ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα θα περιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.Επιτόκιο ρύθμισης:  Το ετήσιο επιτόκιο ορίζεται στο 8,76%.Εκπτώσεις: Προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.  Επίσης θα κουρευτεί το 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.Τρέχουσες φορολογικές οφειλές:  Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσεις τις οφειλές του πρώτου 4μήνου του 2019. Δηλαδή έχουν εξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών κλπ.Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι και το τέλος του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση της εφορίας.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ