Παναγία των Παρισίων: Θα την ξαναχτίσουμε σε 5 χρόνια – Το διάγγελμα του Μακρόν (vid)


Διάγγελμα προς τους Γάλλους απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ανοικοδόμηση του εμβληματικού Καθεδρικού σε πέντε χρόνια το σχέδιό του. 750 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη συγκεντρωθεί από δωρεές σε ένα πρωτοφανές “κύμα” αλληλεγγύης

Τηλεοπτικό διάγγελμα για όσα δραματικά συνέβησαν με την τεράστια φωτιά στην Παναγία των Παρισίων χωρίς να ανακοινώσει – όπως ενδεχομένως να αναμενόταν – μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων» παραχώρησε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν.

Όλοι, πάντως, πίστευαν πως η Παναγία των Παρισίων θα βρισκόταν στο προσκήνιο, όπερ και εγένετο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε εθνική ενότητα και έκανε λόγο για στόχο ανοικοδόμησης του εμβληματικού Καθεδρικού μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μάλιστα, τόνισε πως η «καταστροφή» θα πρέπει να μετατραπεί σε στιγμή ενότητας.

Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε για ανοικοδόμηση του Καθεδρικού Ναού έως το 2024 και είπε ότι το τραγικό συμβάν απαιτεί εθνική συστράτευση.

Επισήμανε ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε πλήρως το καμπαναριό και τα μεγάλα τμήματα της στέγης της Παναγίας των Παρισίων ήταν μια »τραυματική εμπειρία» όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα ανοικοδομήσουμε τον καθεδρικό ναό της Notre Dame – και θα τον κάνουμε ακόμα πιο όμορφο από πριν», υποστήριξε.

Στο διάρκειας 5′ λεπτών τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μακρόν επαίνεσε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που πολέμησαν την τεράστια πυρκαγιά.Μακρόν για »κίτρινα γιλέκα»

Ο Μακρόν επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα για το συνεχιζόμενο κίνημα των »κίτρινων γιλέκων» τη Δευτέρα (15.4.2019), αλλά αποφάσισε να την αναβάλει λόγω της πύρινης λαίλαπας στον εμβληματικό ναό του Παρισιού.

Ωστόσο, στην ομιλία του την Τρίτη (16.4.2019) ο Γάλλος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για πολιτική και πως τέτοια πράγματα θα μπορούσαν να επανεξεταστούν αργότερα.

Η Γαλλία έχει δει πολέμους και επαναστάσεις που κατέστρεψαν τις πόλεις, τα λιμάνια και τις εκκλησίες της, είπε, αλλά «κάθε φορά, ξαναχτίζουμε»!

Δείτε το διάγγελμα του Μακρόν για την Παναγία των Παρισίων:

Υπενθυμίζεται ότι, λόγω της πυρκαγιάς στον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ματαίωσε το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει λύσεις για τερματισμό της διαμάχης με τα «κίτρινα γιλέκα», που διαρκεί ήδη πέντε μήνες.Πώς θα «σηκωθεί» σε πέντε χρόνια η Παναγία των Παρισίων;

Σίγουρα θα βοηθήσουν οι δωρεές, οι οποίες ήδη έχουν ρίξει στο… τραπέζι ένα αστρονομικό νούμερο!

Όπως σας έχει ενημερώσει ήδη το newsit.gr, από την Apple μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες μέχρι πάμπλουτες οικογένειες και ομίλους, οι δωρεές για να ανοικοδομηθεί η Παναγία των Παρισίων ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.Όλοι μαζί για την Παναγία των Παρισίων!

Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα σήμερα: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal. Παναγία των Παρισίων: Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό!

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.Χορός… εκατομμυρίων

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Click4more: Όταν οι φλόγες «λάβωσαν» τον πολιτισμό – Ιστορικές καταστροφές που συγκλόνισαν τον κόσμο πριν τη φωτιά της Νοτρ Νταμ

Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη…) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.

«Όταν υπάρχει τέτοια ενέργεια, τέτοια αλληλεγγύη από τους συμπατριώτες μας αλλά και γενικότερα από προσωπικότητες και πρόσωπα παντού στον κόσμο, που θέλουν να συμβάλουν για να χτιστεί ξανά η Νοτρ Νταμ, πρέπει να βασιστούμε σ’ αυτόν τον ενθουσιασμό», σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter.

Η αλληλεγγύη έχει ήδη ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα: η εταιρεία Apple δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «συμβόλου ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τον ναό ο Τιμ Κουκ, μέσω του Twitter.

Η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λιλί Σαφρά έκανε μια «σημαντική δωρεά», αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε μια κάλπη στην είσοδο, όχι για τις ψήφους αυτή τη φορά αλλά για τις δωρεές των ευρωβουλευτών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ