Yangtze: Θλίψη για τον θάνατο της τελευταίας θηλυκής γιγάντιας χελώνας με μαλακό κέλυφος (vid)


Τα κινέζικα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 90 ετών χελώνα, Xiangxiang, πέθανε μετά από προσπάθειες κάποιων ερευνητών για τεχνητή γονιμοποίηση της. Η νεκροψία δεν έχει διεξαχθεί ακόμη.

Πριν πεθάνει η θηλυκή χελώνα, υπήρχαν τέσσερις αυτού του είδους στον κόσμο, και τώρα υπάρχουν μόνο τρεις: ένα αρσενικό σε ζωολογικό κήπο και δύο στην άγρια φύση στο Βιετνάμ.

Η θηλυκή χελώνα είχε ζήσει στο ζωολογικό κήπο Suzhou με μία από τις τελευταίες αρσενικές χελώνες, τον σύντροφό της. Γνωρίστηκαν το 2009.

Ωστόσο το ζευγάρι δεν γονιμοποίησε λόγω βλάβης των γεννητικών οργάνων του αρσενικού, καθιστώντας τον ανίκανο να τεκνοποιήσει.

Το είδος Yangtze με μαλακό κέλυφος είναι το μεγαλύτερο είδος χελώνας γλυκού νερού στον κόσμο και έχει μικρή μύτη που θυμίζει αυτή των χοίρων.

Ωστόσο, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της λαθροθηρίας, το είδος Yangatze έχει μειωθεί δραματικά και οδεύει προς την εξαφάνιση, αναφέρει η National Geographic.

Ο David Steen, από το κέντρο θαλάσσιων χελωνών της Γερμανίας δήλωσε:

“Η καταστροφή των βιότοπων, η ρύπανση και η εκμετάλλευσή τους για φαγητό και για ιατρικούς σκοπούς, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην μείωσή τους.”

Πρόσθεσε:

” Η δυσχερής κατάσταση του είδους Yangtze σε συνδυασμό με τον εξαφανισμό άλλων ζωικών ειδών, μας υπενθυμίζει ότι διανύουμε μία περίοδο κρίσης της βιοποικιλότητας, κάτι που απαιτεί δυναμική και άμεση δράση”.

Οι επιστήμονες επιχείρησαν τρεις φορές να γονιμοποιήσουν τεχνητά τη θηλυκή χελώνα χωρίς επιτυχία.

Οι γιγάντιες χελώνες με μαλακό κέλυφος μπορούν να ζήσουν μέχρι και 160 χρόνια και να γεννήσουν τρεις φορές τον χρόνο.


ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ