Η Παναγία των Παρισίων στην pop κουλτούρα


Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες που γυρίστηκαν στο iconic μνημείο.

Κατάφερε να επιβιώσει από την Γαλλική Επανάσταση και τη ναζιστική κατοχή όμως την Δευτέρα 15 Απριλίου ένα μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες έχοντας ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστες ζημιές. Το Παρίσι και μαζί του ολόκληρος ο πλανήτης θρηνούν για αυτό το σύμβολο ομορφιάς και ιστορίας, ένα πραγματικό κόσμημα γοτθικής αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1163, κατά τη βασιλεία του βασιλιά Λουδοβίκου του Ζ’ και του Πάπα Αλέξανδρου του Γ’ και ολοκληρώθηκε το 1345.

Ακόμα και αν η αποκατάστασή της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα η Notre-Dame θα ζει μέσα από τον κινηματογράφο ο οποίος την τίμησε με τον καλύτερο τρόπο. Αξέχαστες ταινίες γυρίστηκαν στον εμβληματικό καθεδρικό ναό με κυριότερο παράδειγμα την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού έργου του Victor Hugo “Η Παναγία των Παρισίων” (The Hunchback of Notre Dame) το 1923 σε σκηνοθεσία Wallace Worsley καθώς και την μεταφορά του1939 σε σκηνοθεσία William Dieterle και στον ρόλο του Κουασιμόδου ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Charles Laughton.

Έκτοτε, υπήρξαν αμέτρητοι σκηνοθέτες που ήταν αδύνατο να αντισταθούν στην γοητεία της και την επέλεξαν όχι απλά ως ένα φόντο αλλά ως κύρια πρωταγωνίστρια. O Jean-Luc Godard στην ταινία – αριστούργημά του, Breathless, τοποθετεί την βασική πρωταγωνίστρια Jean Seberg σε ένα ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα από την Notre Dame όπου εκεί συναντά και ερωτεύεται τον Jean Paul Belmondo. Μία ακόμη χαρακτηριστική εμφάνιση γίνεται στην ταινία Amelie όπου η Amélie Poulain επισκέπτεται τον καθεδρικό ναό κάθε μέρα ως παιδί και προσεύχεται να αποκτήσει ένα αδερφάκι. Σε μία από τις επισκέψεις τους ένας τουρίστας πηδάει από τη στέγη του ναού και σκοτώνει επιτόπου τη μητέρα της.

Σίγουρα όμως αυτό που θα μείνει αξέχαστο είναι η φράση της Julie Delpy σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές και ρομαντικές σκηνές του Before Sunset. Ο Jessie και η Céline κάνουν μία βόλτα στον Σηκουάνα και παρατηρούν μαγεμένοι την Παναγία των Παρισίων. Όταν ο Jessie της εξιστορεί μία ιστορία για το πως o ναός ξέφυγε από τους Ναζί εκείνη του απαντά: “Σκέψου ότι μια μέρα η Notre Dame θα καταστραφεί. Κάποτε στη θέση της υπήρχε μία άλλη εκκλησία ή ένας καθεδρικός. Ακριβώς εκεί”.

Ας θυμηθούμε ξανά την λαμπρότητα αυτού του iconic μνημείου όπως απεικονίστηκε σε αυτά και άλλα χαρακτηριστικά έργα της έβδομης τέχνης.

Before Sunset, 2004

Amelie, 2001
Η Παναγία των Παρισίων, 1996

Charade, 1963

Μεσάνυχτα στο Παρίσι, 2011

The Devil Wears Prada, 2006

Οι Αριστόγατες, 1970

Ένας Αμερικανός στο Παρίσι, 1950

Une Vie du Chat, 2011

Van Helsing, 2004

Ratatouille, 2007

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ