Οι 10 καλύτεροι σκύλοι – δρομείς που είναι οι τέλειοι παρτενέρ στο τρέξιμο


Στα περισσότερα σκυλιά αρέσει πάρα πολύ να τρέχουν. Κάποια το αγαπάνε περισσότερο από άλλα και φυσικά ορισμένα εξ’ αυτών δεν τρελαίνονται για τς μεγάλες αποστάσεις.

Ορισμένες ράτσες είναι επιρρεπείς στην υπερθέρμανση και δεν αντέχουν να τρέχουν για πολύ. Για κάποιες άλλες ράτσες ωστόσο το τρέξιμο είναι στη φύση τους και αν ένας δρομέας τις διαλέξει ως συνοδοιπόρους για την προπόνησή του είναι δεδομένο πως θα φτάσουν πολύ μακριά μαζί του.

Αν είσαι από εκείνους τους δρομείς που βρίσκει ελκυστική την ιδέα να προπονείται υπό την συντροφιά ενός σκύλου, τότε οι παρακάτω ράτσες είναι οι ιδανικές.

Πίτμπουλ

Πανέξυπνο και ταυτόχρονα παρεξηγημένο, το Πίτμπουλ είναι ένα σκυλί το οποίο πραγματικά ευχαριστιέται το τρέξιμο μαζί σου. Όπως τονίζει ο Αμερικάνος εκπαιδευτής σκύλων, Μπράιαν Μπαρέρα: «Έχουν χαμηλή απόσταση από το έδαφος και είναι ό,τι πρέπει για προπονήσεις που περιλαμβάνουν μικρές διαδρομές. Μία από τις ράτσες που μοιάζουν σαν να δουλεύουν τόσο σκληρά όσο εσύ στο τρέξιμο».

Μπιγκλς
Μην σε παραπλανά η όψη τους. Μπορεί να μοιάζουν τεμπέλικα σαν τον Σνούπι και να σου δίνουν την αίσθηση ότι τους αρέσει να κάθονται διαρκώς στο σπίτι αλλά δεν είναι έτσι. Το ένστικτό τους τα ωθεί διαρκώς στο τρέξιμο όταν βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους, είναι πολύ δραστήρια και πολύ γρήγορα και με δεδομένο πως πρόκειται για κυνηγετικά σκυλιά, σε περνάνε με χαρακτηριστική ευκολία στο τρέξιμο.

Δαλματίας
Τα αγαπημένα σκυλιά των Άγγλων δρομέων, τα σκυλιά Δαλματίας τρελαίνονται να τρέχουν και στις μεγάλες αποστάσεις είναι ασυναγώνιστα. Ο Μπαρέρα πάντως επισημαίνει πως απαιτούν την προσοχή σας αν τρέχετε μαζί τους: «Είναι σκυλιά πολύ μεγάλου μεγέθους οπότε μην τρέχετε μαζί τους στην πόλη, καλύτερα να προτιμήσετε κάποιο μονοπάτι στη φύση ή κάποιο μεγάλο πάρκο».

Φοξ Τεριέ
Αν ψάχνετε ένα σύντροφο για να τρέχετε μαζί τις ζεστές μέρες, ένα Φοξ Τεριέ είναι ότι πρέπει. Φιλικά, ενεργητικά και γεμάτα ζωντάνια, τα Φοξ Τεριέ αν μάθουν να τρέχουν μαζί σας θα ανυπομονούν να το κάνουν, μπορεί να σε ακολουθήσουν σε κάθε πιθανή διαδρομή.

Γερμανικός ποιμενικός

Το καλύτερο είναι φυσικά να τρέχετε στο κρύο με ένα τέτοιο σκύλο. Αγαπούν να τρέχουν. Ο ενθουσιασμός, η νοημοσύνη και η ανάγκη έντονης άσκησης καθιστούν αυτή τη φυλή τον ιδανικό συνεργάτη για έναν δρομέα ακόμα και μεγάλων αποστάσεων, αρκεί το θερμόμετρο να βρίσκεται κάτω από τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Χάσκι
Όσο πρόθυμο είναι ένα Φοξ Τεριέ να τρέξει μαζί σας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, άλλη τόση προθυμότητα να βρείτε σε ένα Χάσκι τις κρύες μέρες του χειμώνα. Γρήγορο και με ελαφριά πόδια, δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι απολαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει να κάνει με κίνηση. «Πολύ αθλητικά σκυλιά που σίγουρα τα πάνε καλύτερα με πιο κρύο καιρό αλλά διατηρούν την ενεργητικότητά τους τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο», λέει ο Μπαρέρα.

Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ
Για σύντομες διαδρομές. Long run και αργό τρέξιμο. Σκυλιά με προσωπικότητα, πολύ φιλικά και όμως με μεγάλη ενέργεια παρά το βάρος τους και το μεγάλο κορμί τους. Είναι εύκολο να τα εκπαιδεύσει κανείς και είναι εξαιρετικά πιστά. Τα ριτρίβερ θα γίνουν ένας εξαιρετικός συνεργάτης σε σχεδόν οποιαδήποτε απόσταση και αν επιλέξει ο «δρομέας αφεντικό».

Σέτερ
Φυσικά ένα από τα καλύτερα σκυλιά με μεγάλη αντοχή που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει τον δρομέα ιδιοκτήτη του. Έχει ανεξάντλητες αντοχές και σίγουρα μπορεί να σας καθοδηγήσει και σε μονοπάτια σε ορεινό τρέξιμο, αφού είναι κυνηγός. Χρειάζεται και αυτό εκπαίδευση, του αρέσει περισσότερο το χώμα από την άσφαλτο.

Τζακ Ράσελ και Πάρσον Ράσελ

Και για μικρές και για μεγάλε αποστάσεις. Είναι ταχύτατα, αλλά έχουν και αντοχές. Τα Τζάκ Ράσελ (και τα Πάρσον) αγαπούν να παίζουν και είναι πάντα πρόθυμα και δραστήρια. Θα πρέπει, ωστόσο, να περάσετε αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση, γιατί στα συγκεκριμένα σκυλιά σαν κυνηγοί, ακολουθούν κυρίως τη… μύτη τους. Για να μην βγάλετε, λοιπόν, κάνα λαγό από το λαγούμι του, τρέξτε αρχικά με λουρί μαζί με το σκυλί σας. Ανεβάστε χιλιόμετρα σταδιακά.

Πόιντερ
Τρέχει μακριά, σταθερά, γρήγορα όταν χρειαστεί και του αρέσουν τα μονοπάτια. Είναι μεσαίου μεγέθους και ξέρει να εκμεταλλεύεται το βάρος του. Είναι πρόθυμο να μείνει μαζί σας σχεδόν σε οποιαδήποτε διαδρομή, εξαιτίας της υψηλής ενέργειας του. Είναι γρήγοροι, ανθεκτικοί δρομείς που έχουν καλή τελική ταχύτητα, αλλά έχουν επίσης την κατασκευή για να διατηρήσουν υψηλές αποστάσεις.

Ότι σκύλο και να έχεις, πάντως, μπορείς να δοκιμάσεις να τρέξεις μαζί του. Χωρίς να τον ταλαιπωρήσεις αν δεν είναι τόσο… φαντικός δρομέας όσο εσύ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ