12 Ιουνίου 2025

Προσπάθειες επαναπροσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑΡ


Με μικρά βήματα η επαναπροσέγγιση και με το βλέμμα στα Συνέδρια

Μπορεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι να μην έγινε χθες, αλλά κατάφεραν να συναντηθούν δύο άλλοι ηγέτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και για τα δύο κόμματα καθώς από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει να φλερτάρει με τα ποσοστά του 2004, ενώ η Νέα Αριστερά παραμένει σε ποσοστά πέριξ του 1%, με αποτέλεσμα, να αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονα ζήτημα βιωσιμότητας.

Μετά την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη, της αιτίας δηλαδή της δημιουργίας της Νέας Αριστεράς, τα δύο κόμματα έχουν συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο θέσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα οι αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού.

Η σύγκλιση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει και τον διάδρομο για μια κοινοβουλευτική ή και εκλογική συνεργασία που θα έβγαζε τα δύο κόμματα σε κάποιον βαθμό από τα αδιέξοδά τους. Ωστόσο, η απόφαση της ΚΕ της ΝΕΑΡ να μη δεχτεί να συνάψει εκλογική συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να συμμετέχει σε ένα πιο ευρύ «άνοιγμα» των προοδευτικών δυνάμεων, δυναμίτισε το κλίμα και απομάκρυνε, προσωρινά τουλάχιστον κάθε συζήτηση.

Η αναθέρμανση του θέματος των Τεμπών όμως, μέσω της προανακριτικής για Καραμανλή – Σπίρτζη, και της απόλυσης Γενηδούνια από τη Hellenic Train δημιούργησε προϋποθέσεις πολιτικής συζήτησης και δράσης μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πριν λίγες ημέρες οι βουλευτές των δύο κομμάτων συνυπέγραψαν ερώτηση προς τον υπ. Μεταφορών για την απόλυση Γενηδούνια, ενώ η χθεσινή συνάντηση Φάμελλου – Χαρίτση αφορούσε σύμφωνα με πληροφορίες τον συντονισμό ώστε να κατατεθεί κοινή πρόταση σύστασης προανακριτικής. Για το τελευταίο ζήτημα, ο κ. Χαρίτσης θα έχει επαφές και με άλλους αρχηγούς κομμάτων όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά θεωρείται πολύ πιθανότερο η ΝΕΑΡ τελικά να καταλήξει στην κοινή στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ταύτισης των απόψεων που μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί.

Άλλωστε, η Πλεύση Ελευθερίας θέλει στο κατηγορητήριο να συμπεριλάβει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για κακούργημα, κάτι το οποίο δε φαίνεται να θεωρούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ ότι μπορεί να σταθεί νομικά.

Για την κατάθεση αιτήματος για προανακριτική χρειάζονται 30 βουλευτές. Με δεδομένο ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 26 βουλευτές και της Νέας Αριστεράς 11 βουλευτές καθίσταται εφικτός αριθμητικά ο στόχος για συμπόρευση για την προανακριτική. Το ΠΑΣΟΚ έχει 33 βουλευτές και έχει αποφασίσει να κινηθεί μόνο του.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στη συνάντησή τους, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ διατύπωσαν την κοινή βούληση να υπάρξει πλήρης διερεύνηση για απόδοση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και για όλα τα αδικήματα, κάτι που αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία που απαιτεί Δικαιοσύνη και Αλήθεια.

Συμφωνήθηκε ότι για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να υπάρξει ουσιαστική Προκαταρκτική Επιτροπή στη Βουλή και «όχι επανάληψη της αντισυνταγματικής και παράνομης Προανακριτικής Τριαντόπουλου, που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης».

Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων και η εξέταση του υλικού της δικογραφίας.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη και την αρνητική απόφαση της ΚΕ της ΝΕΑΡ στο ζήτημα της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, δεν αναμένεται αυτές οι πρωτοβουλίες να οδηγήσουν άμεσα σε κάποια πιο θεσμοποιημένη συνεργασία. Άλλωστε, η άποψη του προέδρου του κόμματος, η οποία ήταν προς αυτή την κατεύθυνση μειοψήφησε στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Ωστόσο, και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΕΑΡ έχουν τους επόμενους μήνες προγραμματισμένα κομματικά συνέδρια κρίσιμης σημασίας για τις πορείες τους. Συνεπώς, το φθινόπωρο, ενδεχομένως να υπάρχει ένα διαφοροποιημένο πολιτικό πλαίσιο για τα δύο κόμματα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ