Μπελίζ ή αλλιώς… ο παράδεισος της Καραϊβικής!


Η Μπελίζ, ή Μπελίσε, πρόκειται για τον τροπικό, ανάγλυφο παράδεισο της Καραϊβικής. Κεντροαµερικανική ζούγκλα, φοίνικες που φτάνουν µέχρι το νέρο και ο µυστηριακός πολιτισµός των Μάγια… Η Μπελίζ είναι η µικρότερη χώρα του ισθµού της κεντρικής Αµερικής και είναι «σφηνωµένη» ανάµεσα στο Μεξικό και τη Γουατεµάλα, έχει, ωστόσο, έξοδο σε ένα από τα ωραιότερα κοµµάτια της Καραϊβικής, µε παραλίες, κοραλλιογενείς υφάλους και κοραλλιογενή αµµώδη νησιά (cayes), που η φυσική τους οµορφιά… κόβει την ανάσα!

Μπελίζ φοίνικες
Κι αν αυτό θα µπορούσε να το προσφέρει οποιοδήποτε νησί της Καραϊβικής, το Μπελίζ έχει δύο ακόµα… πολύ δυνατά χαρτιά: Μια ζούγκλα που προκαλεί σε περιπέτεια και ένα σηµαντικό µερίδιο από τα εκπληκτικά µνηµεία του πολιτισµού των Μάγια! Η φυσική οµορφιά του, όµως, δεν περιορίζεται στις ακτές και τις ατόλες. Η χώρα είναι ο ιδανικός οικοτουριστικός προορισµός, καθώς διαθέτει τροπικά και µαγκρόβια δάση, καταφύγια άγριας ζωής και άλλες περιοχές προστατευόµενες για τα σπάνια οικοσυστήµατά τους.

Λόγοι για να επισκεφτείτε τη Μπελίζ
Καταδύσεις στην Μπελίζ
Ξεκινώντας από τα παράλια, πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι έξω από τις ακτές της Μπελίζ βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοραλλιογενές φράγμα του κόσμου, το Mesoamerican Barrier Reef. Αυτό το τεράστιο σύστημα από κοραλλιογενείς ξέρες, υφάλους και νησιά (περί τα 450!) συνιστά ένα ανεπανάληπτο θαλάσσιο οικοσύστημα, που έχει αναδειχθεί σε πραγματικό παράδεισο για όσους αγαπούν τις καταδύσεις, το snorkeling, το ψάρεμα και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των φυτικών και ζωικών ειδών αυτού του συστήματος έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα -μιλάμε, δηλαδή, κυριολεκτικά για έναν ανεξερεύνητο παράδεισο!

Για την περίφημη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα»
Η «Μεγάλη Μπλέ Τρύπα», ίσως το πιο γνωστό διεθνώς αξιοθέατο της χώρας
Φυσικά, δεν μπορεί κανείς να παραλείψει να επισκεφθεί την περίφημη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα», ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, που έχει γίνει η πιο κλασική καρτ ποστάλ της Μπελίζ. Βρίσκεται στην ατόλη Lighthouse, 55 μίλια έξω από την Belize City. Αυτό το απόκοσμο βάραθρο, που φαίνεται από πάνω σαν μια πισίνα μέσα στη θάλασσα, αποτελεί κάτι σαν… ιερό δισκοπότηρο για τους δύτες, ενώ εντυπωσίασε τον Κουστώ, που πρώτος το έκανε γνωστό το 1971.

Για μπάνιο και ηλιοθεραπεία στις υπέροχες παραλίες της
Τα περισσότερα από τα νησιά της Μπελίζ βρίσκονται σε σχετικά μικρή απόσταση από τις ακτές της και προσφέρονται για ημερήσιες κρουαζιέρες. Οι παραλίες τους είναι τυπικά… εξωτικές, με τιρκουάζ νερά, πάλλευκη ψιλή άμμο και φόντο τα φοινικόδεντρα. Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς είναι του San Pedro στο ιδιαίτερα τουριστικό νησί Ambergris Caye, η Mar de Tumbo στο ίδιο νησί και, επίσης, των ακατοίκητων νησιών Rendezvous Caye και Goff’s Caye. Στα τελευταία θα μπορούσατε για λίγο να νιώσετε Ροβινσώνες, χαμένοι σ’ ένα νησάκι στη μέση του πουθενά – αλλά στην πραγματικότητα εδώ σταματούν ακόμα και κρουαζιερόπλοια. Στα 20 μίλια από την Belize City βρίσκεται, επίσης, το Caye Caulker, από τους πιο κλασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Οι παραλίες της ηπειρωτικής χώρας είναι πιο ήρεμες, καθώς το κοραλλιογενές φράγμα τις προστατεύει από τα κύματα της Καραϊβικής. Ξεχωρίζουν η Almond Beach στην περιοχή Hopkins, η Sarteneja στα βορειοανατολικά της χώρας, η Sabal Beach στην περιοχή Punta Negra, η Cucumber Beach στην Belize City και, κυρίως, οι πανέμορφες ακρογιαλιές της χερσονήσου Placencia -που από ψαροχώρι έχει μετατραπεί σε κέντρο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας-, όπως η περίφημη Maya Beach.

Για να μαγευτείτε από τη φυσική ομορφιά της
Η φυσική ομορφιά της Μπελίζ, όμως, δεν περιορίζεται στις ακτές και τις ατόλες. Κάθε άλλο. Η χώρα είναι ο ιδανικός οικοτουριστικός προορισμός, καθώς διαθέτει τροπικά και μακρόβια δάση, καταφύγια άγριας ζωής και άλλες περιοχές προστατευόμενες για τα σπάνια οικοσυστήματά τους.

Σπάνια είδη ζώων στην Μπελίζ
Στην πραγματικότητα, το 26% του εδάφους της χώρας είναι προστατευόμενο για την οικολογική σημασία του και το ιδιαίτερο φυσικό του κάλλος. Το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας είναι το Chiquibul, ενώ γνωστές προστατευόμενες περιοχές είναι το Bladen Nature Reserve στο νότο (με σπάνια πανίδα και χλωρίδα) και το καταφύγιο άγριας ζωής Cockscomb Basin. Στη ζούγκλα της Μπελίζ μπορείτε να συναντήσετε από σπάνιους παπαγάλους και τάπιρους μέχρι τζάγκουαρ, πούμα και οσελότους! Από τα εμβληματικά αξιοθέατα της χώρας είναι οι καταρράκτες Thousand Foot – το ύψος τους στην πραγματικότητα δεν είναι «1.000 πόδια», όπως λέει το όνομά τους, αλλά 1.600 (490 μ.).

Για δραστηριότητες στη φύση αλλά και επίσκεψη στα σπήλαια
Με τέτοιο περιβάλλον, η χώρα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για μια σειρά δραστηριότητες σε σχέση με τη φύση (ράφτιγκ, καγιάκ, πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ιππασία, zip-lining, ραπέλ κ.ά.), αλλά αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και κάποια από τα εκατοντάδες σπήλαια.

Ένα από τα σημαντικότερα είναι το Actun Tunichil Muknal στην περιοχή Cayo. Πρόκειται κυριολεκτικά για έναν ολόκληρο υπόγειο κόσμο, που εκτός από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μεγάλες αίθουσες και στενά περάσματα, περιλαμβάνει ακόμα υπόγεια ποτάμια και καταρράκτες, αλλά και πλήθος από απομεινάρια του πολιτισμού των Μάγια…

Για να θαυμάσετε τα μνημεία της
Εκτός από τα μνημεία της φύσης, η Μπελίζ, όμως, έχει να επιδείξει και σημαντικά ανθρώπινα δημιουργήματα στο διάβα της ιστορίας. Και, πρώτα απ’ όλα, μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία των Μάγια: Caracol, Lamanai, Lubaantun, Lim ni Punit. Τα ονόματα παραπέμπουν σε μυστηριακά μέρη και τα «ενεργειακά πεδία» εδώ είναι πολύ ισχυρά, καθώς πυραμίδες ξεπροβάλλουν μέσα στην κεντροαμερικανική ζούγκλα και ζωόμορφα ανάγλυφα υποβάλλουν τον επισκέπτη.

Για να γνωρίσετε τις πόλεις της
Η μόνη πραγματική άξια λόγου πόλη στη χώρα είναι η Belize City (68.000 κάτ.), όπου είναι, επίσης, το κύριο λιμάνι και αεροδρόμιο (Philip S.W. Goldson Airport). Η πόλη είναι ενδιαφέρουσα, με χαρακτηριστικά αποικιακά κτήρια και αγορές με τοπικά προϊόντα. Σε μικρή απόσταση από το κέντρο, στην παραλία Cucumber, βρίσκεται το Old Belize, ένα θεματικό πάρκο που προσφέρει ένα πανόραμα της χώρας και της ιστορίας της.

Πρωτεύουσα του κράτους, πάντως, είναι η μικρή Belmopan (μόλις 14.000 κάτοικοι) στην ενδοχώρα. Σημαντικοί προορισμοί, με ανάλογη τουριστική υποδομή, είναι το San Ignacio στα δυτικά, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, το San Pedro στη νήσο Ambergris Caye, το Corozal στα βόρεια, στα σύνορα με το Μεξικό, και στο νότιο τμήμα της ακτής της χώρας η Placencia και η Dangriga.

Για τη φιλοξενία των ντόπιων
Η Μπελίζ προκαλεί, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον και με το ιδιότυπο πληθυσμιακό «χαρμάνι» του. Υπάρχουν μιγάδες Ισπανών και Ινδιάνων (mestizos), μιγάδες Βρετανών -που ήρθαν εδώ αρχικά για να εκμεταλλευτούν τον δασικό πλούτο- και μαύρων σκλάβων από την Καραϊβική (kriol), Ινδιάνοι Μάγια στην ενδοχώρα, Garifuna από την Καραϊβική αλλά και μικρές ευρωπαϊκές και ασιατικές κοινότητες.

Το Μπελίζ (ως Βρετανική Ονδούρα) ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1981. Οι περισσότεροι κάτοικοι, πάντως, στην καθημερινότητα μιλούν αγγλο-κρεολικά, ισπανικά και γλώσσες των Μάγια. Αυτό που συνδέει τους ανθρώπους από όλες αυτές τις κοινότητες είναι η φιλόξενη διάθεσή τους και το ότι αγαπούν τους χαλαρούς και απλούς ρυθμούς ζωής. Και έτσι θα σας κάνουν και εσάς να αισθανθείτε!

Πληροφορίες για την Μπελίζ
Πότε να πάτε: Από τον Δεκέµβριο µέχρι και τον Απρίλιο είναι η high season. Το καλοκαίρι είναι η εποχή των τυφώνων και είναι πιο πιθανό να συναντήσετε βροχές. Ο Νοέµβριος είναι µια καλή λύση για να αποφύγετε τόσο τα πλήθη όσο και τις καιρικές εκπλήξεις.
Νόμισμα: Δολάριο Μπελίζ
Κωδικός κλήσης: +501
Γλώσσα: Αγγλικά (σε κάποιες περιοχές και ισπανικά)
Πρεσβεία: Δεν υπάρχει πρεσβεία ή προξενείο της Ελλάδας στη Μπελίζ. Αρμόδια είναι η πρεσβεία της Ελλάδας στο Μεξικό (tel. +11 525 5552 02070). Υπάρχει επίτιμο προξενείο της Μπελίζ στην Αθήνα (tel. 210 6899512). Για παραμονή έως έναν μήνα, δεν χρειάζεται βίζα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ