Ξεκινά η δίκη για το… «Σχέδιο Πυθία» – Άγνωστο τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής


Αποτελεί ίσως την πιο πολυσυζητημένη υπόθεση της τελευταίας δεκαετίας που απασχόλησε τις δικαστικές αρχές. Σήμερα φτάνει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας.

Πρόκειται για τη δικογραφία στην οποία περιλαμβάνεται το «Σχέδιο Πυθία», το οποίο αναφερόταν σε σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από ξένους πράκτορες, αλλά και εκείνη των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ο πρώην υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας, William Bazil, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015 ωστόσο δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα. Σχέδιο «Πυθία» με… στόχο τη δολοφονία Καραμανλή: Δεν υπήρξε ποτέ!

Ο πρώην πράκτορας κατηγορείται για το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005.

Στην υπόθεση περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα μαρτύρων όπως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένεται και αν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, κίνηση στην οποία είχε προχωρήσει στο στάδιο της ανάκρισης.

Βέβαια, ερωτήματα προκαλούν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Τα Νέα», που δημοσίευσαν το έγγραφο της ΕΥΠ, το οποίο έχει αποστείλει ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, σύμφωνα με το οποίο ουδέποτε υπήρξε «σχέδιο Πυθία». Το έγγραφο κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων» και έχει παραλήπτες όλους τους αρμόδιους υπουργούς και όλους τους δικαστικούς λειτουργούς που είναι επίσης αρμόδιοι.Ο Μιχάλης Καρχιμάκης

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκη, η εμπλοκή του οποίου δεν αφορά τις βασικές δικογραφίες που έχουν συνενωθεί. Η εμπλοκή του ξεκίνησε από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, για την οποία κατηγορήθηκε ο ίδιος και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ. Αν και με βούλευμα απαλλάχθηκαν σχετικά με την διαρροή, παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος μόνο του πρώην υπουργού με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή, λεπτομέρεια που στάθηκε αρκετή για να τον οδηγήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ