Ο Πάιατ έσπασε τον «πάγο» με τη ΝΔ – Η συνάντηση που πέρασε στα… ψιλά


Συχνά οι ειδήσεις κρύβονται στα «ψιλά γράμματα». Μια συνάντηση, λοιπόν, που έγινε χθες δίχως τυμπανοκρουσίες και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται στην Κύπρο ήταν αυτή που έβγαλε είδηση. Πρόκειται για το ραντεβού του Αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ με πλειάδα στελεχών της ΝΔ.

Ο Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε συγκεκριμένα τους δύο αντιπροέδρους, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη και τους τομεάρχες της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο (Εξωτερικών), Όλγα Κεφαλογιάννη (Πολιτισμού), Βασίλη Οικονόμου (Υγείας) και Κώστα Σκρέκα (Ενέργειας).

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα από τη ΝΔ, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Πάιατ, γεγονός που δίνει από μόνο του άλλη διάσταση στο ραντεβού, καθώς οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρεσβευτή το τελευταίο διάστημα υπέρ της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα – με αποκορύφωμα τη συμφωνία των Πρεσπών – είχαν προκαλέσει ενόχληση στην οδό Πειραιώς. Έτσι, φαίνεται πως όχι μόνο έσπασε ο πάγος, αλλά επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που υπάρχει στη ΝΔ με αφορμή τις διαπιστώσεις διεθνών ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα: ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζονται ως η επόμενη κυβέρνηση κι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας αντίστοιχα.

Προς τούτο προδιαθέτει, άλλωστε, και το περιεχόμενο της συνάντησης, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν αφενός πως συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων σε οικονομία, επενδύσεις, εξωτερική πολιτική, πολιτισμό, ενέργεια και συνεργασία στο χώρο της υγείας. Αφετέρου τονίστηκε από την πλευρά της ΝΔ η σημασία που δίνει στην εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έβγαλε αχρείαστα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα

Την ίδια στιγμή, από την Κύπρο, ο κ. Μητσοτάκης έστελνε μηνύματα για την οικονομική του πολιτική, αλλά και για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Παιδεία, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ το χαρακτήρισε μάλιστα ως «τερατούργημα» και κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας να το αποσύρουν άμεσα. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε επί θητείας της τα πανεπιστήμια σε κέντρα κατασκευής μολότοφ και άντρα που δίνουν άσυλο σε εγκληματικές συμμορίες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, άλλωστε, να επαναλάβει τα λεγόμενά του από το βήμα της Βουλής, καθώς θα ζητήσει και θα λάβει το λόγο πριν από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου (πιθανότατα τη Μ. Δευτέρα), ενώ συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα θα παραχωρήσει σήμερα το πρωί η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι ο βασικός άξονας της πολιτικής του είναι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά από το 2020 και μετά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι την πρώτη χρονιά θα διατηρηθεί ο στόχος στο 3,5%, προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους εταίρους για τη βούλησή του να προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, η «γαλάζια» οικονομική πολιτική στηρίζεται στο τρίπτυχο μείωση φόρων, αύξηση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη ΝΔ, τέλος, περιμένουν απαντήσεις από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα – όπως λένε – από τον κ. Τσίπρα και τον Νίκο Παππά για τις καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Από την οδό Πειραιώς υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως η σιωπή επιβεβαιώνει την ενοχή τους και αποδεικνύεται έτσι πως η κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί τους αντιπάλους της, κυρίως δε τη ΝΔ: για διαπλοκή κι εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ