Η Google «αποδεσμεύει» τις εταιρείες που φτιάχνουν συσκευές με Android


Σε άρση περιορισμών που είχε σε ισχύ για εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές με το λειτουργικό της, Android, προχωρεί η Google, ύστερα από τη μεγάλη της αντιπαράθεση με την ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέχρι τώρα, η Google επέμενε πως, αν οι συσκευές έφεραν προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως το YouTube και το Google Maps, έπρεπε να έχουν μαζί και τις εφαρμογές του Chrome και του Search. Πλέον, τα δύο τελευταία δε θα συμπεριλαμβάνονται απαραίτητα σε τέτοια «πακέτα», αν και θα υπάρχει από εδώ και πέρα μία χρέωση. Επίσης, θα είναι δυνατόν οι συνεργαζόμενες εταιρείες να παρέχουν και συσκευές με δικές τους, εναλλακτικές του Android, πέρα από συσκευές που έχουν τις εφαρμογές της ίδιας της Google. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εξακολουθεί να ασκεί έφεση στο μεγάλο πρόστιμο των 4,3 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, καθώς η Κομισιόν είχε αποφανθεί πως η Google είχε χρησιμοποιήσει το Android για να εδραιώσει την κυρίαρχη θέση της στις μηχανές αναζήτησης.

«Πρώτον, ανανεώνουμε τις συμφωνίες συμβατότητας με τους κατασκευαστές φορητών συσκευών που ορίζουν πώς θα χρησιμοποιείται το Android για την ανάπτυξη smartphones και tablets. Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι εταίροι στο Android που επιθυμούν να διανέμουν εφαρμογές Google θα μπορούν επίσης να κατασκευάζουν μη συμβατά, ή “forked” smartphones και tablets για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» αναφέρεται σε ανάρτηση του Χιρόσι Λοκχάιμερ, ανώτερου αντιπροέδρου Platforms & Ecosystems της εταιρείας.

Δεύτερον, «οι κατασκευαστές θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν τη σουίτα εφαρμογών της Google για φορητές συσκευές χωριστά από την εφαρμογή Google Search ή τον Chrome. Από τη στιγμή που η προεγκατάσταση του Google Search και του Chrome μαζί με τις άλλες εφαρμογές μάς βοήθησε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και ελεύθερη διανομή του Android, θα παρουσιάσουμε μία νέα συμφωνία licensing επί πληρωμή για smarpthones και tablets που διατίθενται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Το Android θα παραμείνει δωρεάν και open source. Τρίτον, θα παρέχουμε ξεχωριστές άδειες για το Google Search και το Chrome. Θα προσφέρουμε επίσης νέες εμπορικές συμφωνίες σε εταίρους για τη μη αποκλειστική προεγκατάσταση και χρήση του Google Search και του Chrome. Όπως και πριν, ανταγωνιστικές εφαρμογές θα μπορούν να είναι εγκατεστημένες μαζί με τις δικές μας» σημειώνεται στην ίδια ανάρτηση.

Οι νέες αυτές συμφωνίες licensing θα τεθούν σε ισχύ στις 29 Οκτωβρίου 2018, για όλα τα smartphones και τα tablets που διατίθενται στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ